Roman Hemala (1925 - 2005)


Herec Roman Hemala pocházel z Vysočiny, narodil se ve Velké Bíteši. Po válce začal studovat herectví na dramatickém oddělení Státní konzervatoře v Brně, které dokončil v roce 1948. Hned poté získal angažmá v Divadle S. K. Neumanna v Praze, kde setrval po tři sezóny (1949-1952). Na delší dobu se potom vrátil do Brna a v letech 1952-1959 působil v Městském oblastním divadle (dnešní Městské divadlo v Brně).

Roman Hemala pracoval také pro film a televizi a jeho filmografie zahrnuje desítky titulů, výhradně ovšem ve vedlejších až epizodních rolích. Poprvé byl osloven v době svého prvního pražského angažmá pro film DS-70 NEVYJÍŽDÍ (1949), kde ztvárnil nevelkou úlohu horníka. Následných několik let angažmá v Brně Hemalu z práce ve filmových ateliérech prakticky vyloučilo, znovu se před kameru vrátil až jako člen hereckého souboru Divadla ABC. V bezejmenných rolích se mihnul v umělecky hodnotných počinech jako ...A PÁTÝ JEZDEC JE STRACH (1964) nebo STARCI NA CHMELU (1964).

V menších postavách začal častěji točit v sedmdesátých letech, svou práci dělil mezi film i televizi, účinkoval v inscenacích i seriálech. Z filmových rolí můžeme připomenout jeho výstupy v komediích PÁTEK NENÍ SVÁTEK (1979) nebo V PODSTATĚ JSME NORMÁLNÍ (1981), jako myslivce jej můžeme zaznamenat také v komedii KŘTINY (1981). Jednu ze svých posledních rolí odehrál v kriminálce MRAVENCI NESOU SMRT (1985), v 90. letech se objevil ještě ve dvou filmech ze zahraniční produkce natočených v České republice. Širší možnosti mu nabídla televize, objevil se v řadě televizních seriálů (DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, 1989; PŘÍSAHÁM A SLIBUJI, 1990; NÁHRDELNÍK, 1992; HOTEL HERBICH, 1998), do tohoto formátu ostatně spadá i jeho definitivně poslední vystoupení před kamerou (NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA PO DVACETI LETECH, 2003).

Díky kultivovanému hlasovému projevu vystupoval Roman Hemala často v rozhlase, nejen v úpravách dramatického žánru, před rozhlasovým mikrofónem četl také prózu nebo komentáře k reportážím dokumentárního charakteru.


11.1.1925
Velká Bíteš, Československo
26.5.2005
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Roman Hemala csfd

Pátek čtrnáctéhoArianin soubojBorůvkový vrchIdeální manželNikdo neměl diabetesDračí doupěNávštěva staré dámyUrlaub auf Leben und Tod - Eine Familie hält zusammenOperace NoahČas jeřabinDům poslední radostiDiamantové mečeNebeský pláčSkládačkaPremiéraDivoká sviněEvropa tančila valčíkHauřiZuřivý reportérJsi krásnáPravidelný příjezd se odkládá...Mravenci nesou smrtZávazekBergman a Bergman, detektivní kancelářDlouhý čas naděje...A bílá bledla, až celkem ztmavlaJako kníže RohanNeúplné zatměníPříhody pana PříhodyRozčarovaníSchůzka se stínyKřtinyV podstatě jsme normálníVíkend bez rodičůTen svetr si nesvlíkejHistorie začíná pod kaštanyJak se naučit švédskyPátek není svátekJak se zranit ve služběPíseň o stromu a růžiČistá řekaCo je platno kárat, co je platno kázatHop - a je tu lidoopVítězný lidVšichni proti všemZlaté rybkyMys Dobré nadějePomerančový klukSám proti městuZa volantem nepřítelBližní na tapetě: ŠprýmařDny zrady I.Dny zrady II.KlíčDobrodružství Huckleberryho Finna - Jak jsme osvobozovali JimaČertouská poudačkaA pátý jezdec je StrachStarci na chmeluMaškarádaOstrov pokladů


Aktualizace osobnostního profilu Roman Hemala: 20.11. 2023 07:24