Jiří Klem 80 let


Jiří Klem se narodil v Liberci, ale dětství strávil ve východních Čechách v Červeném Kostelci, v Úpici, kde absolvoval střední školu, hrál ochotnické divadlo. Tyto první herecké zkušenosti jej přivedly na pražskou DAMU, kterou absolvoval v roce 1966. Poté následovalo první angažmá v Divadle za branou (1966-1971), pak strávil téměř čtvrtstoletí na jevišti Realistického divadla Zdeňka Nejedlého a v nástupnickém Labyrintu (1971-1994). Mezitím v jeho životě došlo ke zvratu v souvislosti s rokem 1989, kdy ubylo hereckých příležitostí, přestal vyučovat na DAMU a navíc prodělal těžký úraz. Po roce 1994 byl krátkou dobu na volné noze, pak nastoupil do Divadla Komedie (1998-2002), od roku 2002 hraje v Divadle ABC. Díky svému urostlému zjevu a zvučnému hlasu Jiří Klem na jevištích divadel vyrostl v představitele mužných typů světového i domácího repertoáru. Zvláště v Realistickém divadle vynikl řadou výrazných rolí s různorodým charakterem (Lucerna, Hamlet, Zkrocení zlé ženy, Pekelník, Farma pod jilmy atd.) V novější době v Divadle ABC zaujal svými rolemi ve hrách Sestup Orfeův, Tři muži ve člunu nebo Poprask na laguně.

Kromě divadla, filmu a televize se Jiří Klem díky svému hlasu výrazně prosadil také v dabingu, v letech 1975-1990 vyučoval herectví na DAMU.


18.3.1944
Liberec, Sudety, Velkoněmecká říše
Jiří Klem csfd

Jako letní sníhMyši patří do nebeMůj příběhDer Bockerer IV. - Prager FrühlingSassCeremoniářMutters CourageDiamantové mečeAnička s lískovými oříškyNoc rozhodnutíErasmovy velké arkányPřípad s černým vzaduEvropa tančila valčíkBankovní dům DaubnerSetníkův štítLepší prima denTy, ty, YettiGrófinkaOdysseaPěsti ve tměHavárieHavárie v zámeckém parkuKus životaMláděMravenci nesou smrtZměny ve skupině JupiterImillaKouzelníkův návratLyžař v parném léteOhněm proti ohniCizí lidéDva útržky ze života mužePod nohama nebeDějiny jednoho dne1. máj 1890Anna proletářkaGorkij o LeninoviHad z rájeKrálovská hraLovecMedvědí tanecTemné slunceXenaHistorie začíná pod kaštanySignálVe věci J. R. OppenheimeraŽivot je tvrdolínDnes ještě zapadá slunce nad AtlantidouKolombínaMapa zámořských objevůSázka pro dvaVánoce pro AnežkuZtrácím tě, láskoJak zničit vlastní mužstvoPodivné přátelství herce JeseniaVlak má zpožděníVolbaSplynutí dušíOsvobození PrahyRytíř


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Klem: 14.11. 2023 11:50