Karel Chromík (1937 - 2004)


Český herec Karel Chromík odehrál desítky vedlejších rolí ve filmu i televizi, divákům je ale známější spíše z dabingu. Pocházel z Přerova a herectví vystudoval na brněnské JAMU, ještě v době studií také absolvoval debut před kamerou a ve filmu OKURKOVÝ HRDINA (1963) se objevil jako mladý fotograf Pepík. Po dokončení JAMU strávil první dva roky profesionální herecké dráhy ve Východočeském divadle v Pardubicích (1966-1968), jeho další štací bylo Horácké divadlo v Jihlavě (1968-1972). V roce 1972 se trvale usadil v Hradci Králové, kde působil v Divadle Vítězného února (později Klicperovo divadlo).

Před filmovou kamerou stál Karel Chromík naposledy jako prodavač v příběhu mladého učitele (Pavel Kříž) v pohraničí (KDO SE BOJÍ, UTÍKÁ, 1986), poté se objevoval hlavně v televizi, převážně v seriálech a inscenacích. Kromě divadla a televizi našel později Karel Chromík bohaté uplatnění v dabingu, jeho hlas zazněl z řady zahraničních filmů různé provenience, francouzských, italských, samozřejmě i amerických. Několik let mluvil policistu Horsta Herzbergera v německém seriálu KOBRA 11, slyšet jsme jej mohli i z animované produkce (TOM A JERRY; DOBA LEDOVÁ 2).


28.8.1937
Přerov, Československo
14.4.2004
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Karel Chromík csfd

Dáma a smrtKlauni a vlastenciTvářLos amores de KafkaZa zády pekloKdo se bojí, utíkáZelená létaAnděl s ďáblem v těleTři mušketýři„Babičky dobíjejte přesně!“Smrt talentovaného ševceDostihJako zajíciLáska na druhý pohledSvítalo celou nocTemné slunceZlatá slepiceBožská EmaDrsná PlaninaSmrt stopařekBrácha za všechny penízePíseň o stromu a růžiSólo pro starou dámuStíny horkého létaOstrov stříbrných volavekŠkaredá dědinaSiriusPočkám, až zabiješTajemství zlatého BuddhyPetrolejové lampyOkurkový hrdinaČetnické humoreskyArabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádekDobrodružství kriminalistikyCirkus HumbertoParagrafy na kolechPanoptikum Města pražskéhoVlak dětství a nadějeSanitkaTřicet případů majora ZemanaZákony pohybu


Aktualizace osobnostního profilu Karel Chromík: 6.4. 2024 00:58