Karel Dellapina (1916 - 1983)


Karel Dellapina se narodil 22. října 1916 v bulharské Sofii. O jeho původu a soukromí ovšem chybí více přesných zpráv. Bez odborné herecké průpravy započal svoji divadelní kariéru v zájezdovém Vesnickém divadle (1949 – 1950) a v Městském oblastním divadle v Kolíně (1950 – 1953).

Na českých divadelních podiích měl možnost se představit v inscenacích „Othello" (Jago), „Krčma pod zeleným stromem" (Repáň), „27 vagonů bavlny" (Silva Vicarro), „Neklidné stáří" (Poležajev), „Obrácení Ferdyše Pištory" (Starý Pištora), „Revizor" (Hejtman), „Tři sestry" (Solený), „Kupec benátský" (Benátský dóže), „Jak se vám líbí" (Frederick), „Bílá nemoc" (Asistent), „Živá mrtvola" (Afremov), „Ze života hmyzu" (Vojevůdce), „Tři mušketýři" (Rochefor), „Don Juan" (František), „Naši furianti" (Petr Dubský), „Richard III." (James Tyrrel), „Hadrián z Římsů" (Světislav), „Racek" (Sorin), „Pan Pickwick" (Žalobce) a další.

Před filmovou kamerou se Karel Dellapina poprvé objevil až jako padesátiletý ve druhé polovině 60. let. Ač byl oblastním hercem (to současně zapříčinilo jeho předchozí neúčinkování ve filmu), od této doby se ve filmu objevoval každým rokem až do své smrti.

Po dvou úlohách správce garáží ve snímku Jiřího Hanibala DŮM ZTRACENÝCH DUŠÍ (1967) a muže č. 8 v Brynychově dramatu JÁ, SPRAVEDLNOST (1967) sehrál svoji jedinou hlavní filmovou roli vězně Karla Krause, v němž byl po dvaceti letech skrývání pod identitou důlního inženýra Fischera poznán bývalý příslušník gestapa, v dramatu Václava Sklenáře MUŽ NA ÚTĚKU (1968).


22.10.1916
Sofie, Bulharsko
3.11.1983
Karel Dellapina csfd

KomediantKonečná staniceHra o královnuPožáry a spáleništěBrontosaurusPan Vok odcházíVražedné pochybnostiHněvNa veliké řeceVe znamení Tyrkysové horyVolání roduVítězný lidBoty plné vodyDům Na poříčíPáni kluciTam, kde hnízdí čápiZbraně pro PrahuPočkám, až zabiješPřijela k nám pouťCesty mužůPrinc BajajaTvář pod maskouHvězdaPo stopách krveMuž na útěkuDům ztracených dušíJá, spravedlnostTřicet případů majora Zemana


Aktualizace osobnostního profilu Karel Dellapina: 2.11. 2023 02:33