Petr Svárovský 75 let


Jméno Petra Svárovského můžeme již řadu let číst v titulcích pořadů na komerčních televizích, kde působí jako dramaturg, scénárista i režisér, původně byl ale divadelním a filmovým hercem. Pochází z Brna, kde se na hereckou dráhu připravoval studiem na Státní konzervatoři (1964-1967), odkud přešel na JAMU (1967-1971). Po dokončení studií našel první angažmá v Opavě, kde jednu sezónu strávil ve Slezském divadle (1971-1972), následovalo čtyřleté období ve Východočeském divadle v Pardubicích (1972-1976). Tady se seznámil s předčasně zemřelou herečkou Zuzanou Ondrouchovou (1950-1978), která potom byla jeho manželkou.

Na přelomu 70. a 80. let stál Petr Svárovský před filmovou a televizní kamerou poměrně často, nikdy ale nepřekročil rámec vedlejších rolí. Objevil se v umělecky hodnotných dílech jako LÁSKY MEZI KAPKAMI DEŠTĚ (1979) nebo POZOR, VIZITA! (1981), diváci si jej můžou všimnout i v dodnes oblíbené komedii TAJEMSTVÍ HRADU V KARPATECH (1981). Do povědomí vstoupil i účastí v několika dodnes reprízovaných seriálech (NÁVŠTĚVNÍCI, 1983; SANITKA, 1984; BYLO NÁS ŠEST, 1986), nadále hrál také v pohádkách a televizních komediích. Z většinou bezejmenných rolí výrazně vystupuje postava pražského lékaře Steinbacha, kterou ztvárnil v životopisném filmu o Karlu Čapkovi ČLOVĚK PROTI ZKÁZE (1989).

Ve druhé polovině 80. let studoval Petr Svárovský dálkově dramaturgii a scénáristiku na FAMU. Studium dokončil v roce 1989 a od té doby se začal věnovat práci mimo kameru. Výjimečně si zahrál ještě menší role, mimo jiné i v zahraničních produkcích, především byl ale dlouholetým dramaturgem, scénáristou a režisérem v televizi Nova, v roce 2008 přešel do nově vzniklé televize Barrandov TV, kde se podílí na vzniku jejích vlastních zábavných pořadů.


26.2.1949
Brno, Československo
Petr Svárovský csfd

Mladý Indiana Jones: Masks of EvilChybná diagnózaKlecBerenikaVstup do ráje zakázánČlověk proti zkázeSlepá je nocTen zázračný dotek láskyJemné umění obranyOhnivé ženy se vracejíPavouk se smaragdovýma očimaSmrt krásných srnců...nebo být zabitChán Sulejmán a víla FatméKus životaTísňové voláníZávazekAngolský deník lékařkyLetní pohádkaČertův švagrPřezůvky ŠtěstěnyTakový talentKarel Hynek MáchaVyhnanstvíMaratonský běhPozor, vizita!Súdim ťa láskouHadač od Saidovy zahradyLoupežnická pohádkaNěco je ve vzduchuSestřičky růžíAnglický biftek s českou oblohouDrsná PlaninaHořké dnyLásky mezi kapkami deštěO chudém královstvíčkuKolombínaMuž pro domácnostPohádka o ebenovém koniPíseň o stromu a růžiHněvMílařiBoty plné vodyNa konci světaGenerál chudýchRinaldinoCesty domůPojišťovna štěstíMladý Indiana JonesDlouhá míleRodáciBylo nás šest


Aktualizace osobnostního profilu Petr Svárovský: 18.2. 2024 16:29