Oldřich Janovský (1920 - 2006)   † 85 let


Oldřich Janovský se narodil 23. června 1920 v Praze. Bez větších hereckých školení se stal hercem a hlasatelem Československého rozhlasu a rychle po sobě prošel divadly v Karlových Varech a Olomouci (1945 – 1953), poté i v Českých Budějovicích (1953 – 1956). Nakonec svoji dlouholetou hereckou dráhu ukončil v pražském Divadle E. F. Buriana (1956 – 1984), odkud odešel v čtyřiašedesáti letech nakonec až po svém penzionování. Poté zde ještě krátce pohostinsky vystupoval.

Zahrál si například v inscenacích „Evžen Oněgin“ (Evžen Oněgin), „Rváč“ (Perekatov), „Léto“ (Tomáš Perout), „Přísaha“ (Tonek Machoň), „Křest ohněm“ (rolník Ignác Ható), „Hamlet“ (králevic Fortinbras), „Radúz a Mahulena“ (dřevorubec Vratko), „Mladá garda“ (ředitel Valko), „Lišák Volpone“ (Druhý kupec), „Žižka z Trocnova“ (purkrabí Mikuláš z Pístného), „Vstanou noví bojovníci“ (správce velkostatku Mayer), „Vysoké letní nebe“ (Joch), „Poprask na laguně“ (Patron Toni), „Othello“ (Lodovico) i „Mikuláš Dačický z Heslova“ (mincmistr). Do české kinematografie vstoupil až po svém definitivním příchodu do Prahy.

Zahrál si třeba okresního tajemníka Vratislava Brouska ve filmu ZDE JSOU LVI (1958), brýlatého muže v kavárně v PROBUZENÍ (1959), lékaře v LÉKU (1961) Studia FAMU, cestujícího v dramatu KDE ŘEKY MAJÍ SLUNCE (1961), císaře Zikmunda Lucemburského ve SPANILÉ JÍZDĚ (1963), recepčního v KOMEDII S KLIKOU (1964), funkcionáře ve SKŘIVÁNCÍCH NA NITI (1969), ministra vnitra JUDr. Jana Černého v „rekonstrukci“ DNY ZRADY (1973), předsedu sociálně demokratické strany Antonína Hampla v dramatu DVACÁTÝ DEVÁTÝ (1974), syna Petra v komedii NÁŠ DĚDEK JOSEF (1976), ředitele Rykla v koprodukční VE ZNAMENÍ TYRKYSOVÉ HORY (1977) a též ředitele pojišťovny v komedii JAK NAPÁLIT ADVOKÁTA (1980).

Koprodukční československo – jugoslávský film SARAJEVSKÝ ATENTÁT (1975) doprovodil Janovský komentářem a v krimi KAM NIKDO NESMÍ (1979) namluvil Eugena Jegorova (docent Zach).


23.6.1920
Praha, Československo
5.5.2006
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Oldřich Janovský csfd

Romance o vodníkoviPěsti ve tměZáhada zamčeného pokojeMarné cesty holubůRobotózaStanZlaté kapradíCizí lidéVzpurní svědkovéKarlův mostNa semaforu zelenáNeuvěřitelný příběhMěsíční tóninaSoví hnízdoJak napálit advokátaRozedněníBratři KipovéHořké dnyKam nikdo nesmíZastav se a ohlédniSlečna RajkaO líném HonzoviVe znamení Tyrkysové horyFestival v DolínkuNáš dědek JosefSarajevský atentátTribun liduDvacátý devátýKlientKrálovské řáděníDny zrady I.Dny zrady II.MetérKmotrOpory společnostiDny a noci KomunyDrobínekPan Větrovský z Větrova a paní Deštná z DešťovaProměny nožeSkřivánci na nitiPentos a IolaSedmero krkavcůZločin lorda SavilaMatkaSammyVnuknutí pana BuddaČerná ovceOdcházeti s podzimemKomedie s KlikouTichoPrvní velký případSpanilá jízdaNeomylní: DezertérNeomylní: Smrt Garrily MorkovkinaNeomylní: Trestanec JakovKde řeky mají slunceProbuzeníPoslední dnyZde jsou lviVoják v ohni


Aktualizace osobnostního profilu Oldřich Janovský: 19.4. 2024 18:46