Věra Budilová (1930 - 1999)


Věra Budilová se narodila 9. září 1930 v Praze. Studovala, ale ihned po skončení nacistické okupace se začala profesionálně věnovat divadlu a herectví. První jevištní základy si získávala v letech 1945 až 1947 v pražském Studiu Činohry 5. května. V rychlém sledu let 1947 – 1955 prošla řadou menších scén v Praze (Divadlo Mladých pionýrů a Městské divadlo pro mládež), v Ostravě (Divadlo mladých) a v Plzni (Krajské oblastní divadlo). Nakonec definitivně odešla do Prahy a stala se dlouholetou členkou druhé nejvýznamnější pražské scény, Divadla na Vinohradech (1955 – 1999), kterému přes všechny problémy doby zůstala věrná až do smrti.

Z četných divadelních výkonů Věry Budilové si připomeňme inscenace „Žatva“ (Graňa), „Zánik eskadry“ (Oxana), „Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka“ (Písničkářka), „Král Václav IV.“ (Máří), „Letní hosté“ (Kalerie), „Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert“ (Dorotka), „Válka s mloky“ (Milena), „Zkrocení zlé ženy“ (Vdovička), „Bubny a trumpety“ (Lucy), „Cyrano z Bergeracu“ (Subreta), „Bitva na pochodu“ (Věra), „Josef Švejk“ (Paní Palivcová), „Pygmalión“ (Paní Ensford – Hillová), „Mnoho povyku pro nic“ (Uršula), „Josefina“ (Smrčková), „Král Jan“ (Isabela z Angoulemu), „Nora“ (chůva Anna Marie), „Život a dílo skladatele Foltýna“ (Judita), „Hamlet“ (Herečka), „Věc Makropulos“ (Poklízečka), „Revizor“ (Žena inspektora), „Médea“ (Chůva), „Švejk“ (Babka Pejzlarka), „Richard III.“ (Vévodkyně z Yorku), „Třetí zvonění“ (Bábi), „Mistr a Markétka“ (Sestra), „Gazdina roba“ (Tetka), „Kočičí hra“, „Retro“, „Tartuffe“ ad.

I když pražská herečka, film jejího herectví téměř vůbec nevyužil. Zjevila se pouze v desítce filmových titulů. Od konce 50. let se zjevovala jako zdravotní sestra Marta v Podskalského komedii KAM ČERT NEMŮŽE (1959), listonoška ve středometrážním dramatu Jiřího Bělky DEŠTIVÝ DEN (1962), vrchní sestra v Krškově komedii DÍVKA S TŘEMI VELBLOUDY (1967), Machová v ODVÁŽNÉ SLEČNĚ (1969) Františka Filipa, matka Zárubová v Pinkavově příběhu PANTER ČEKÁ V 17:30 (1971), matka Potužníková v dramatu Ivo Nováka POSLEDNÍ PLES NA ROŽNOVSKÉ PLOVÁRNĚ (1974) a ve dvojroli cestující ve laku a návštěvnice domova v psychologickém VELKÉM TRÁPENÍ (1974) Jiřího Hanibala.

Jednou z posledních příležitostí Věry Budilové v českém dlouhometrážním filmu byla až postava starší úřednice v Matulově dramatu KARIÉRA (1984). Vystupovala též ve snímcích Studia FAMU a filmových studentů, v nichž třeba byla ženou s cigaretou v krátkém filmu KONEČNÁ (1970) Jaroslava Soukupa a služkou ve druhém krátkém dramatu …A ODPUSŤ JIM JEJICH VINY (1992) Jaromíra Polišenského. Byla dlouholetou manželkou dramatika, publicisty, dramaturga a režiséra Národního divadla v Praze Miloslava Stehlíka (1916 – 1994), matkou známého herce pražského Národního divadla Milana Stehlíka (*1944) a tchýní herečky Ivany Vondrovicové (*1944).


9.9.1930
Praha, Československo
20.10.1999
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Věra Budilová csfd

Dům poslední radostiHra se smrtíPozvání na večeřiEcce ConstantiaAnonymStařeček vavříny vídeňské slávy ověnčený aneb ZpronevěraDanKariéraPerníkový dědekA nebojíš se, princezničko?Poslední koncertLišaj smrtihlavJak se ševcem šili čertiNarozeninyO Emínce a HavlíčkoviPoslední ples na rožnovské plovárněVelké trápeníEntentýnyPanter čeká v 17.30Zázrak v OužlebičkáchOdvážná slečnaJak chodí babičky spátDívka s třemi velbloudyZrzekFináleTancovačkaJediný horizontMůj přítel GajSbohem, deštivé město !Kam čert nemůžeSny a požáryKníže BruncvíkMatušovciZimní pohádkaRodinaMalé dějiny jedné rodinyGottwaldTři sporyNemocnice na kraji městaŽena za pultemChalupářiHostinec „U koťátek“Jacobowski a plukovníkKočičí hraGazdina robaPřišel na večeřiMnoho povyku pro nicAlchymistaBrouk v hlavěDalskabáty hříšná ves aneb Zapomenutý čertVše pro dámu...a odpusť jim jejich vinyBakaláři


Aktualizace osobnostního profilu Věra Budilová: 13.3. 2024 03:10