Werner Herzog 81 let


Režisér, producent a spisovatel Werner Herzog se narodil 5. 9. 1942 v Mnichově jako Werner Stipetič. Vyrostl v malé bavorské vísce, daleko od civilizace. Jako dítě okolní svět takřka neznal a výrazný bavorský dialekt mu zůstal po dlouhá léta. Ve svých 14 letech začal cestovat po Německu, převážně pěšky a tato záliba mu zůstala i v dospělém věku. Ve 12 letech poprvé viděl film (Tarzan) a v 19 už první film režíroval (krátkometrážní Herkules). Pracoval jako dělník v ocelárně, aby si na své filmy vydělal. Miloval skoky na lyžích, až do doby, než se při skoku smrtelně zranil člen jeho družstva. Poté střídal zaměstnání, dokonce v USA jednu dobu jezdil rodeo.

Za filmy obdržel mnoho německých i mezinárodních ocenění. Ve své tvorbě se specializoval zejména na zobrazení lidí v extrémních situacích, na jejich charaktery, na různé podoby šílenství a abnormalit - KAŽDÝ PRO SEBE A BůH PROTI VŠEM (Jeder für sich und Gott gegen alle, 1974), STROCZEK (1977), AQUIRRE-HNĚV BOŽÍ (1972) apod. Lidský prvek hledá i ve zvláštních a nejméně pravděpodobných postavách (NOSFERATU, COBRA VERDE ap.). Velký význam klade také na mytologii a mystiku (znovu AQUIRRE-HNĚV BOŽÍ, FITZCARRALDO). Jeho hrdinové často připomínají samotného tvůrce, např. conquistador Aguirre, hledající v Peru vlastní království nebo Fitzcarraldo, který buduje v amazonské džungli velkou operu.

Šílenství hrdinů odpovídala často šílená realizace filmu. Např. při natáčení Fitzcarralda došlo k úmrtí několika místních Indiánů. Tajuplná místa planety si Herzog velmi rád pro svou práci vybírá proto, že v moderním západním světě se cítí příliš svázaný. Cestuje po celé planetě, kde hledá odlehlá a bohem i lidmi zapomenutá místa v tropických džunglích, vysokých horách, afrických pustinách, po pláních Tibetu ap. Snaží se přiblížit i ke zvláštním skupinám lidí v dokumentech, jako Země mlčení a temnoty (LAND DES SCHWEIGENS UND DER DUNKELHEIT, 1971) o hluchoslepých lidech nebo POZNAMENANÁ BUDOUCNOST (Behinderte Zukunft?, 1971) o lidech jiným způsobem handicapovaných.

Herzog dodnes režíruje i opery. Nejraději má Wagnera, přičemž je přijímán nejen kritikou, ale i mladou generací. Od 80.let se však trochu odmlčel, protože podle jeho názoru doba New Age příliš popularizuje, až vulgarizuje otázky mystiky a filozofie, které chce Herzog zůstat věrný. Od 90. let točí hlavně dokumenty, i u nich se dočkal mezinárodního uznání.Jeho komorním hercem byl po celou dobu tvorby Klaus Kinski.


5.9.1942
München, Bayern, Německá říše
Werner Herzog csfd

Family Romance, LLCSůl a oheňKrálovna pouštěSynku, synku, cos to provedŠpatnej poldaTemný úsvitDalších deset minutNezlomnýVýkřik z kameneGiovanna d'ArcoZelená kobraKde sní zelení mravenciFitzcarraldoNosferatu - Fantom nociVojcekStroszekHerz aus GlasKaždý pro sebe a bůh proti všemAguirre, hněv BožíI trpaslíci začínali jako malíSignál k životuDivadlo myšlenekRekviem za manžele KrafftovyOhnivé koule: Návštěvníci z temných světůNomad: In the Footsteps of Bruce ChatwinSvět podle GorbačovaA hle: Snění o propojeném světěInto the InfernoFrom One Second to the NextCela smrti Warnera HerzogaOde to the Dawn of ManPříběh života a smrtiJeskyně zapomenutých snůŠťastní to lidé: rok v tajzeLa BohèmeSetkání na konci světaGrizzly ManWild Blue YonderThe White DiamondWheel of TimePilgrimage2000 Jahre ChristentumJulianes Sturz in den DschungelMůj milovaný nepřítelHöllenfahrtenMalý Dieter chce létatDie Verwandlung der Welt in Musik: Bayreuth vor der PremiereGlocken aus der Tiefe - Glaube und Aberglaube in RußlandTod für fünf StimmenLekce temnotyFilmstundeJag Mandir: Das excentrische Privattheater des Maharadscha von UdaipurEchos aus einem düstern ReichWodaabe - Die Hirten der Sonne. Nomaden am Südrand der SaharaLes Français vus parWerner Herzog – režisérBalada o vojáčkoviTemná záře nad horamiGlaube und WährungHuies Predigt


Aktualizace osobnostního profilu Werner Herzog: 30.10. 2023 23:08