Eduard Pavlíček (1922 - 2013)


Eduard Pavlíček se narodil 10. března 1922 ve Vídni, kde tehdy byla velmi silná česká menšina. Jako téměř třicetiletý začínal svoji divadelní dráhu jako inspicient a herec malých rolí Divadla Oldřicha Stibora v Olomouci (1949 – 1962).

Dvakrát si v 80. letech s kolegou hercem Josefem Veldou vyzkoušel v Národním divadle i práci režiséra na scénických pořadech „S Čapky po Evropě" a „Nokturno s Komenským". Naposledy krátce před smrtí hostoval v Divadle Palace.

Na řadě inscenací byl Pavlíček inspicientem, asistentem režie nebo obojím (mj. „Romeo a Julie", „Smrt obchodního cestujícího", „Ze života hmyzu", „Rasputin", „Strakonický dudák", „Bílá nemoc", „Kočičí hra", „Naši furianti", „Vojnarka", „Cyrano z Bergeracu", „Vojna a mír", „Lucerna", „Král Lear", „Maryša", „Idiot", „Hamlet", „Matka" či „Divoká kachna").

Z desítek jeho malých divadelních rolí, rozličných bezejmenných profesí, uveďme aspoň Patočku („Lidé, bděte!"), Profesora („Bílá nemoc"), Fredegara („Drahomíra"), Střelce („Matka Kuráž a její děti"), Vojtu („Naši furianti"), Vrátného („Hrátky s čertem") a Starého trolla („Peer Gynt"). Charakteristická byla (hlavně ve filmu) jeho kulatá tvář a výrazné hranaté brýle.


10.3.1922
Vídeň, Wien, Rakousko
10.6.2013
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Eduard Pavlíček csfd

Krev zmizeléhoNarcisový důmOznamuje se láskám vašimJak básníkům chutná životPěsti ve tměKonkurs na chlapaAnděl s ďáblem v tělePřezůvky ŠtěstěnyRozčarovaníS tebou mě baví světJdi za štěstímKaždému jeho nebePo rozvoduPozor, vizita!Hrdina se nebojíAnglický biftek s českou oblohouKam nikdo nesmíPan Vok odcházíPostavení mimo hruČas pracuje pro vrahaPanna a netvorSkandál v Gri - Gri baruStřepy pro EvuZtrácím tě, láskoCož takhle dát si špenátHonza málem králemKam s ním?Zítra vstanu a opařím se čajemBouřlivé vínoBěž, ať ti neutečeDým bramborové natěHodně štěstí!Nezbedná pohádkaNáš dědek JosefPaleta láskyPoslední exilVlivná osobaZnačka „Svobodný otec“„Marečku, podejte mi pero!“Dva muži hlásí příchodMuži jdou ve tměOsvobození PrahyŽenich uvízlCesta do PristoluRobinsonkaHroch...a pozdravuji vlaštovkyPodezřeníSlečna GolemCyrano z BergeracuKlíčLekceMrtvý princSlaměný kloboukSmrt černého králeTajemství velikého vypravěčeTouha Sherlocka HolmeseČlověk není sámDáma v jezeřeLuk královny Dorotky


Aktualizace osobnostního profilu Eduard Pavlíček: 2.3. 2024 06:39