Jiří Havel 82 let


Herec Jiří Havel se narodil v Praze, kde také absolvoval gymnázium a následně studium herectví na DAMU (1963). Již jako student okusil práci s filmem a v epizodních rolích nebo vedlejších rolích se objevil ve filmech různých žánrů (ZÁMEK PRO BARBORKU, 1962; PRAHA NULTÁ HODINA, 1962). Zmínku si zaslouží filmy zabývající se problematikou mládeže (NEOBYČEJNÁ TŘÍDA, 1964), zvláště pak zfilmovaná divadelní hra Pavla Kohouta DVANÁCT (1964), která byla napsaná přímo pro Havlův ročník na DAMU. Větší roli získal Jiří Havel v postavě sebevědomého Petra ve filmu OKURKOVÝ HRDINA (1963).

V roce 1969 se Jiří Havel vrátil do Prahy a nastoupil do Divadla S. K. Neumanna, kde působí dodnes (od počátku 90. let nese scéna název Divadlo pod Palmovkou). V průběhu více než čtyř desetiletí na tomto jevišti vytvořil řadu velkých i menších rolí, výraznými hereckými výkony se představil v domácí i světové klasice (Revizor, Idiot, Taková ženská na krku, Divotvorný klobouk), poměrně velké příležitosti mu přinesl i moderní repertoár (Obchodník s deštěm, Dvanáct rozhněvaných mužů), znovu se vrátil také k již zmíněné roli Ježíše Krista.

Před filmovou a televizní kameru předstupoval Havel po návratu do Prahy, jen zřídka ale dostal větší roli, často hrál i bezejmenné epizody. Menší role ztvárnil například v několika kriminálkách (ZATYKAČ NA KRÁLOVNU, 1973; SMRT STOPAŘEK, 1979, objevil se i v tendenčních titulech normalizační kinematografie, jeho tvář ale můžeme zaznamenat i v hodnotných dílech jako BOŽSKÁ EMA (1979), výjimečně byl osloven i režiséry komediálního žánru (JAK NAPÁLIT ADVOKÁTA, 1980). Často vystupoval také v televizi, hrál v několika umělecky ambiciózních inscenacích, televizní kamerou byla zaznamenána také některá divadelní představení. Často vystupoval v seriálech a tento žánr dnes v jeho filmografii zahrnuje kolem dvaceti položek.

Jiří Havel je stále aktivním hercem v divadle, v poslední době hrál například v Kočce na rozpálené plechové střeše, Cyranovi z Bergeracu nebo v muzikálu Někdo to rád horké. Televizní diváci jej mohli vídat v seriálech TV Nova ULICE (2005) nebo POJIŠŤOVNA ŠTĚSTÍ (2004), příležitostně také nadále pracuje pro Českou televizi. Výraznou součást Havlovy tvorby od počátku 90. let tvoří dabing; slyšet jsme jej mohli v řadě zahraničních filmů, jeho hlas ale znají spíše televizní diváci díky rozsáhlým seriálovým projektům jako MASH, SIMPSONOVI nebo BEVERLY HILLS 90210.


25.1.1942
Praha, Protektorát Čechy a Morava
Jiří Havel csfd

Cizinec a krásná paníDoktor od jezera hrochůDevatenáct klavírůV hlavní roliPoslední kouzloPastIdeální manželManželka Ronalda SheldonaTa třetíČeský RobinsonNenávistLegenda EmökePrvní a posledníŽena v kleciPatnácté létoMistr KampanusKomu šplouchá na majákKrálovský život otrokaAnonymJak chytit krokodýlaPoslední zastávka smrtVlciOtravný víkendRubín má barvu krveDivoženka v lese strachuMalá StranaKinkongova smrtBloudění orientačního běžceLokisMůj hříšný mužPavučinaÚzemí strachuKdo zachrání kovbojePohádka o MalíčkoviKrásná vyhlídka aneb BellevueMilostný poločasMyslím, že vímPlášť Marie TereziePříště budeme chytřejší, staroušku!A na konci je začátekHodina životaZačít znovuŽebřík ke hvězdámItalské jaroJak napálit advokátaJen si tak trochu písknoutMuž přes palubuSvítalo celou nocBožská EmaDrsná PlaninaHistorie začíná pod kaštanyPoslední koncertPostavení mimo hruSmrt stopařekSilnější než strachTajemství Ocelového městaJá se vrátímJá to tedy beru, šéfe...!PasiánsZítra vstanu a opařím se čajem


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Havel: 22.4. 2024 05:36