Břetislav Slováček (1948 - 2018)


Český herec Břetislav Slováček se věnuje především divadlu, před kamerou se objevuje spíše v televizi, v menších rolích se nicméně představil i filmovým divákům. Pochází z Prahy, kde také vystudoval herectví na DAMU, první profesionální angažmá měl v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích (1972-1974). Na tomto jevišti se uplatnil ve středně velkých rolích v různých žánrech (R.U.R., Revizor, Perikles, Sluha dvou pánů). Se svou tehdejší budějovickou kolegyní Eliškou Balzerovou dostal také první velkou příležitost před kamerou a vytvořil titulní roli v historické televizní inscenaci BŘETISLAV A JITKA (1974).

Ve filmu se objevil naposledy ve vedlejší roli otce jednoho z hlavních hrdinů (ZKOUŠKOVÉ OBDOBÍ, 1990), od té doby jej kamera zaznamenává výhradně v televizi. Připomeňme například postavu doktora Koblížka v seriálu ŽIVOT NA ZÁMKU (1995). Spolu s dalšími herci z Vinohrad přešel koncem devadesátých let do obnoveného Divadla na Fidlovačce, kde sice nemá stálé angažmá, ale patří k vytíženým hercům tamního souboru (Obchodník s deštěm, Lucerna, Hostinec U kamenného stolu, Malované na skle), mimo jiné se zde znovu setkává se svou dávnou kolegyní Eliškou Balzerovou (Kabaret). Televizní diváci se s Břetislavem Slováčkem mohli zatím naposledy setkat v rámci seriálu PŘÍKOPY (2006).

V soukromí se Břetislav Slováček s oblibou věnuje malování. Jeho dcerou je herečka a tanečnice Natálie Slováčková (*1974).


7.7.1948
Praha, Československo
10.10.2018
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Břetislav Slováček csfd

NezvěstnýSjezd abiturientůTajemstvíŠvédská mísaAtrakce švédského zájezduCesty ze slepých mapJak je důležité míti FilipaMalé dějiny jedné rodinyMistr KorneliusŽena v trysku stoletíOhnivé ženy se vracejíO mrtvých jen dobřePanská 8Podivná znamení, podivní hostéKariéraNejdelší návratRozpuštěný a vypuštěnýStanNa semaforu zelenáZrození domovaHad z rájeHlas krveHon na kočkuMartinec a ti druzíSkleněný vrchTchánDnes ještě zapadá slunce nad AtlantidouČekání na déšťDům bez okenKlukovinaMiluška a její zvířátkaVykřičník za KateřinuVšichni proti všemOdysseus a hvězdyPřípad Adam a EvaPůjčkaZákon starého mužeOči plné slunceTam, kde hnízdí čápiBřetislav a JitkaGenerál chudýchRinaldinoZbojník OndrášNejlepší BakalářiPříkopyNávesMísto nahořeČetnické humoreskyŽivot na zámku


Aktualizace osobnostního profilu Břetislav Slováček: 10.10. 2023 21:15