Iširó Honda (1911 - 1993)


"Obludy (monstra) se rodí příliš vysoké, příliš silné, příliš těžké, to je jejich tragédie.“

Byl v první skupině studentů zapsaných na nově otevřenou filmovou sekci umělecké fakulty Japonské univerzity (Nippon University), v roce 1933 promoval, ale krátce předtím už působil ve filmovém produkčním oddělení studia Photo Chemical Laboratory (PCL) jako asistent režie u Sotodžiho Kimury. Spolupracoval také například s Kadžiro Jamamotem, Šigeo Jagurou a Mikio Narusem (OTOME-GOKORO – SANNIN-ŠIMAI z roku 1934). V lednu 1935 byl odveden do císařské armády, rok nato se zapletl do pokusu mladých důstojníků o státní převrat a byl převelen do Mandžuska. Další rok v březnu už byl doma na dovolence, vrátil se do studia a při práci na Jamamotově produkci OTTO NO TEISO (1937) potkal Akiru Kurosawu, který u něho tehdy taky asistoval. Stali se z nich celoživotní přátelé.

V březnu 1939 se oženil a s manželkou Kimi, která tehdy pracovala jako písařka, jim to vydrží až do jeho smrti. V tomtéž roce opět oblékl uniformu a opět byl odvelen do Číny. V roce 1940 se mu narodila dcera Takako, na čas se dostal domů, nakonec ale přibližně šest měsíců strávil v čínském zajetí. V roce 1944 se mu narodil syn Rjudži. Definitivní návrat z armády znamenal současně návrat k nezávislé filmové společnosti Toho (založena 1943) na pozici asistenta režie a jako takový se později podílel na Kurosawově snímku TOULAVÝ PES (1949). V dubnu 1951 debutoval jako režisér: MODRÁ PERLA. Při práci na svém třetím filmu se seznámil s mistrem speciálních efektů Eidžim Cuburajou (1901-1970), se kterým vytvořil několik filmů včetně legendární “Godzilly“.

V jeho filmech můžeme často vidět lidi přemožené nějakou skupinou ze zálohy – tyto scény údajně vycházely z jeho vlastního strachu, kterým trpěl během čínské internace. Hondu proslavily tokusacu* filmy, zejména ty s Godzillou. Režíroval původní akční sci-fi GODZILLA / PROBUZENÁ ZKÁZA (1954) stejně jako KING KONG vs. GODZILLA (1962) nebo MOSURA (1961) - v anglické distribuci MOTHRA – dále MATANGO (1963), GODZILLA vs. MOSURA (1964), ZNIČ všechny OBLUDY(1968) nebo ÚTOK VŠECH OBLUD (1969). Jeho prvním barevným projektem byl snímek RODAN! LÉTAJÍCÍ OBLUDA (1956), na svém kontě má taky televizní seriály (70. léta). Psal články, dával interview, spolupracoval na knihách (například o Eidžim Cuburajovi). Jeho poslední celovečerní film se jmenuje TEROR MECHANOGODZILLY (1975).


7.5.1911
prefektura Jamagata, Japonsko
28.2.1993
Tokio, Japonsko
Iširó Honda csfd

Sny Akiry KurosawyGodzillaMechagodzilla no gjakušúMiramanVesmírná amébaGodzilla, Minilla, Gabara: Oru kaidžú daišingekiIdo zero daisakusenKaidžú sóšingekiKing Kong no gjakušúOjome ni oideVálka nestvůrFrankenstein vs. BaragonGodzilla - Útok z neznámaMothra tai GodzillaSan daikaidžú: Čikjú saidai no kessenUčú daikaidžú DogoraKaitei gunkanMatangoJósei gorasuKing Kong vs. GodzillaVaran the UnbelievableMosuraŠinku no otokoGasu ningen daiičigóKodama wa jondeiruTecuwan tóšu inao monogatariUwajaku, šitajaku, godójakuVesmírná bitvaBidžo to ekitai ningenDaikaidžú VaranHalf HumanHanajome sandžúšóGodzillaKono futari ni sači areMysteriániTokyo 1960Waga mune ni nidži wa kiezuWakare no čacumiutaWakare no čacumiuta: Onésan to jonda hitoJakan čúgakuProbuzená zkázaSora no daikaidžú RadonTókjó no hito sajónaraWakai kiDžúdžin jukiotokoKoigešóOen-sanGodzillaSaraba RabauruTaiheijó no wašiZoku šišunkiMinato e kita otokoNangoku no hadaAoi šindžuKinkyû shirei 10-4 10-10Rjúsei ningen zoneKaette kita Ultraman


Aktualizace osobnostního profilu Iširó Honda: 19.11. 2023 22:21