Karel Šott st. (1881 - 1950)   † 69 let


Dnes neprávem zapomenutý herec a divadelní režisér Karel Šott, ve filmu zanechal velmi nepatrnou stopu, ale v divadle působil přes 50 let a odehrál velké a hlavní role ve spoustě divadelních inscenacích.

Hrál i v kamenných divadlech, v Praze Libni, v divadle v Brně, ale i v Českých Budějovicích, na delší dobu zakotvil v Praze, kde hrál u Jana Pištěka a v Uránii. Pak si založil a šest let vedl vlastní kočovní společnost. Po jejím rozpuštění zas často měnil své působiště, vrátil se na krátkou dobu k Pištěkovi, pak hrál v Olomouci, kde se zdržel osm let.

V polovině 30. let se natrvalo usadil v Praze, kde postupně hrál a režíroval v divadle na Vinohradech, v divadle O. Nového a působil jako herec a hlavně režisér v rozhlase. Po roce 1945 pak ještě hrál v div. 5. května, hostoval v Národním divadle a krátce před smrtí přijal angažmá ve Vesnickém divadle, kde však stihl odehrát jen čtyři postavy.

Karel Šott se poprvé setkal s filmem v roce 1924, kdy si zahrál otce v reklamním snímku Záhadný případ. Na další role si musel počkat až s návratem do Prahy, v polovině 30 let. V rozmezí let 1934-1939 natočil jen deset filmu, ale vždy jen v malých epizodkách.


28.4.1881
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
16.6.1950
Praha, Československo
Karel Šott st. csfd

Její hříchMuž z neznámaKlapzubova XI.Umlčené rtyJan VýravaKříž u potokaMilan Rastislav ŠtefánikDokud máš maminkuGrandhotel NevadaMatka KráčmerkaZáhadný případ


Aktualizace osobnostního profilu Karel Šott st.: 19.4. 2024 07:06