Paul Hörbiger (1894 - 1981)   † 86 let


Paul Hörbiger se narodil do rodiny inženýra (podílel se na výstavbě budapeštského metra). Od roku 1902, kdy se rodina vrátila, vyrůstal ve Vídni. Po maturitě na gymnáziu Sv. Pavla v jihorakouském Lavanttalu se roku 1914 přihlásil dobrovolně na frontu. Sloužil u dělostřelců, byl vícekrát vyznamenán. Roku 1918 ukončil službu v hodnosti nadporučíka a začal studovat herectví na Ottově herecké škole ve Vídni.

S příchodem zvukového filmu se Paul Hörbiger stal jedním z nejpopulárnějších německy mluvících herců. Často ztvárňoval srdečné dobráky, libujících si v životních prohřešcích a divák mu je rád odpouštěl. V této době se seznámil s Hansem Moserem a mezi herci vzniklo oboustranné přátelství. V roce 1931 si zahrál reportéra Harrase v německé detektivce DER ZINKER. Režisérmi filmu byli Karel Lamač a Martin Frič.

Po anšlusu Rakouska, se stal členem vídeňského Burgtheatersu a do Rakouska zajížděl i na Salzburské slavnosti. V roce 1944 jej Goebbelsovo ministerstvo propagandy zařadilo na seznamy Boží milosti, což herce uchránilo před nasazením na frontě. Nicméně k národním socialistům měl Hörbiger velmi negativní vztah. Vše začalo roku 1938, kdy při lidovém hlasovaní o připojení Rakouska k Říši zaškrtl NE. Poté pomáhal svým kolegům z branže s emigrací. Na jaře 1945 byl zatčen. Gestapo jej sledovalo delší dobu a některé Hörbigerovy činy měly za následek odsouzení k trestu smrti za velezradu. (Údajně komentoval atentát na Hitlera, kde byly použity britské výbušniny, slovy: "To nemohli použít kvalitní německé výrobky? Na německý hnůj, německé vidle!") Hörbiger se dostal na seznam popravených a o jeho smrti informovala britská BBC. V roce 1947 si zahrál hlavní roli v DIE HOFRAT GEIGER. Film byl s návštěvností 2 548 000 diváků (do 30. dubna 1951) finančně nejúspěšnějším poválečným projektem. V tom samém roce byl na dva roky zvolen prezidentem fotbalového klubu First Vienna FC 1894.

V roce 1964 mu Polydor vydal k 70. narozeninám úspěšnou gramodesku SERVUS WIEN, kterou nahrál společně se svým přítelem Hansem Moserem. Je úspěšný v celé řadě televizních projektů. V roce 1971 si zahrál v TATORT: MORDVERDACHT starého Wybirala. Podobný životní zvrat prožil po válce, kdy 31. července 1945 zemřel na insbrucké klinice jeho 54-letý bratr. Hörbiger podal trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z vraždy. Během vyšetřování došlo i na exhumaci a soudní pitvu. Případ se táhl až do roku 1963 a Paul Hörbiger si velmi znepřátel svého bratra - herce Attilu Hörbigera. S přibývajícímy léty herec zvolnil a znovu se stal členem Burgtheatersu. Jestliže před kamerou stál naposledy v SIE NANNTEN IHN KRAMBAMBULI z roku 1972, vydržel v divadle do roku 1979, kde se z  diváky i se svou hereckou kariérou rozloučil v komedii KOMOEDIE DER EITELKEIT.


29.4.1894
Budapest, Budapest főváros, Budapest főváros, Rakousko-Uhersko
5.3.1981
Vídeň, Wien, Rakousko
Paul Hörbiger csfd

Man spielt nicht mit der LiebeStalo se na zámku WildbergIch trag' im Herzen drin...König Ottokars Glück und EndeDas ist mein WienDer Alpenkönig und der MenschenfeindLeinen aus IrlandRuf der WälderDas hab' ich von Papa gelerntDie ganze Welt ist himmelblauDie große KürHappy-End am WörtherseeBauer als Millionär, DerFerien vom IchIm singenden Rössel am KönigsseeSing, aber spiel nicht mit mirUnsere tollen Nichten...und ewig knallen die RäuberDas haben die Mädchen gernDie verhängnisvolle FaschingsnachtDrei Liebesbriefe aus TirolTanze mit mir in den Morgen...und du, mein Schatz, bleibst hierKauf dir einen bunten LuftballonOrgelbauer von St. Marien, DerSabine und die hundert MännerHeimat, deine LiederHallo TaxiHoch klingt der RadetzkymarschSebastian KneippZwei alte Sünder...und die Liebe lacht dazuDer schräge OttoDer schönste Tag meines LebensDie Winzerin von LangenloisHeimweh... dort wo die Blumen blüh'nHoch droben auf dem BergLemkes sel. WitweOber zahlenWien, du Stadt meiner Träume...und wer küßt mich?Bademeister SpargelCharleys TanteDas DonkosakenliedDie Christel von der PostHusarenmanoeverLumpazivagabundusLügen haben hübsche BeineManöverballPomoc, miluje měWas die Schwalbe sangAn der schönen blauen DonauBanditen der AutobahnDer fröhliche WandererDie FörsterbubenDu mein stilles TalEin Herz bleibt alleinEine Frau genügt nicht?Hudba pro císařeJa, so ist das mit der Liebe


Aktualizace osobnostního profilu Paul Hörbiger: 25.4. 2024 15:53