John Hughes (1950 - 2009)


John Hughes se narodil v Lansingu, stát Michigan. Jeho matka byla dobrovolnicí v charitativní organizaci a otec John Hughes pracoval v prodeji. Prvních 12 let svého života strávil v Michiganu v městečku Grosse Pionte, na předměstí Detroitu. I když nebyl sportovní typ, fandil hokejovému týmu Detroit Red Wings a obdivoval hokejovou hvězdu Gordieho Howa, kterému později složil poctu ve svém snímku VOLNÝ DEN FERRISE BUELLERA.

Po odchodu z Arizona State University prodával své vtipy známým komiků, jakými byli např. Rodney Dangerfield nebo Joan Riversová. Svůj vtip využíval i při vymýšlení reklamních textů pro reklamní agentury. Díky povídce Vacation '58, která se stala základem k jeho scénáři k filmu BLÁZNIVÁ DOVOLENÁ, se dostal k práci pro časopis National Lampoon. Jeho režijní debut SIXTEEN CANDLES byl přijat téměř s jednoznačnou chválou zobrazení středoškolského života, které bylo realističtější než u tehdejší teen-komedií (např. Porky). Atmosféru střední školy můžeme okusit i v jeho dalších filmech SNÍDAŇOVÝ KLUB, PODIVNÁ VĚDA nebo VOLNÝ DEN FERRISE BULLERA.

John Hughes nechtěl být zaškatulkován jako tvůrce teen-komedií, a tak v roce 1987 natočil film LETADLA, VLAKY A AUTOMOBILY v hlavní roli se Stevem Martinem a Johnem Candym. Jeho následující film MANŽELSKÉ ETUDY kritika nepřijala moc vřele, avšak STRÝČEK BUCK se dodnes těší velké oblibě. Ovšem nejvíce se proslavil notoricky známým snímkem SÁM DOMA, ke kterému napsal scénář a ujal se i produkce. Jeho posledním režijním počinem byla v roce 1991 KUDRNATÁ HOLKA.

V roce 1994 ho velmi zasáhla náhlá smrt Johna Candyho a stáhl se z očí veřejnosti. Hughesův přítel Vince Vaughn jednou řekl, že kdyby John Candy nezemřel, určitě by Hughes zrežíroval více filmů. V posledních letech svého života napsal jen pár příběhů pro televizi a především se věnoval farmaření v Illinois.


18.2.1950
Lansing, Michigan, USA
6.8.2009
Manhattan, New York City, New York, USA
John Hughes csfd

Návštěvníci: Cesta do AmerikyAni mě nehneFlubberSám doma 3101 dalmatinůTrable prcka BinkaZázrak v New YorkuDennis - postrach okolíBeethovenSám doma 2: Ztracen v New YorkuDivoká nocDutch aneb Bláznivá cestaKudrnatá holkaSám domaStrýček BuckVánoční prázdninyBáječná dovolenáManželské etudyBáječná chvíleLetadla, vlaky, automobilyKráska v růžovémVolný den Ferrise BuelleraBláznivá dovolená v EvropěPodivná vědaSnídaňový klubSixteen CandlesBláznivá dovolenáMr. mámaPoslední pirátClass ReunionAt EaseDelta HouseSám a sám


Aktualizace osobnostního profilu John Hughes: 30.10. 2023 17:25