Jany Holt (1909 - 2005)


Herečka Jany Holt strávila většinu života ve Francii, její původ je ale v Rumunsku a narodila se v Bukurešti, její skutečné jméno znělo Ekaterina Rouxandra Vladesco-Olt. Do Francie se přistěhovala spolu s rodiči v roce 1926 a původně měla studovat obchod, její umělecké zájmy se ale rozcházely s přáním rodičů a začala studovat herectví u slavných osobností Charlese Dullina a Gabrielle Dorziat. Mezitím se jí podařilo v uměleckém světě navázat prospěšné kontatky, mimo jiné se spřátelila s jinou slavnou herečkou rumunského původu, Elvirou Popesco.

Křehkým zjevem, ale zároveň schopností vystihnout složitou psychologii postav byla Jany Holt předurčena k rolím rozporuplných žen se zajímavými charaktery. To mimo jiné vedlo k tomu, že její filmografie je výčtem dramatických a nezřídka umělecky hodnotných filmů, zcela se jí podařilo vyhnout pokleslému komediálnímu žánru. Ještě do konce třicátých let natočila několik zajímavých filmů, z válečného období si pak zmínku zaslouží režijní debut Roberta Bressona ANDĚLÉ HŘÍCHU (Les anges du péché, 1943). Mezitím sklízela také úspěchy na jevišti Théâtre de l'Oeuvre i v jiných divadlech.

V průběhu třicátých let byla Jany Holt dvakrát provdaná, jejím prvním manželem byl spisovatel Jacques Porel (1893-1932) ze známé umělecké rodiny, v roce 1936 se podruhé vdala za herce Marcela Dalia (1900-1983), s nímž se rozvedla v roce 1939. Další vztahy již nevyhledávala, v soukromí se věnovala především svým uměleckým zájmům, navštěvovala často koncerty a výstavy, pochopitelně i divadlo. V průběhu druhé světové války se Jany Holt aktivně zapojila do protifašistického odboje, pomáhala mimo jiné rumunským uprchlíkům a o řadu let později jí Charles de Gaulle udělil Válečný kříž.

Jistý útlum v práci pro film v době okupace si Jany Holt vynahradila po roce 1945, kdy v průběhu několika málo let hrála velké role ve více než deseti filmech. Zmínku si zasluhuje práce režiséra Maurice de Canonge (ZVLÁŠTNÍ MISE – Mission spéciale, 1945) nebo drama Alberta Valentina POPRAVIŠTĚ MŮŽE POČKAT (L'échafaud peut entendre, 1949). Účinkovala také v zahraničních produkcích a ve vedlejší roli hraběnky se objevila v americkém filmu THE GREEN GLOVE (1952). V té době ale její aktivity před kamerou polevovaly a její další filmové role přicházely s několikaletými odstupy, v šedesátých letech začala hrát také v televizi.


13.5.1909
București, Rumunsko
26.10.2005
Paříž, Île de France, Francie
Jany Holt csfd

Noir comme le souvenirDo toho, mládeži!Kafe s mlíkemLa PasserelleSaxoTerčAu théâtre ce soir: Tango ValentinoAu théâtre ce soir: Tout dans le jardinDie linkshändige FrauAu théâtre ce soir: Monsieur SilenceFlocons rouges, LesDestinsGrabuge, LeTime for LovingMarie WaleskaEgmontGervaisaInsoumises, LesThe Green GloveFuret, LeDocteur LaennecMademoiselle de la FertéÉchafaud peut attendre, L'Contre-enquêteNon coupableRumeursMission spécialePays sans étoiles, LeFarandoleLa Fiancée des ténèbresAndělé hříchuStín minulostiAndorra ou les hommes d'AirainLa Tragédie impérialeMaison du Maltais, LaParadis de Satan, LePiste du sud, LaAlibi, křivé svědectvíTroïka sur la piste blancheGolemGrand amour de Beethoven, UnKurýr na jihNa dněDomino vert, LeHomme en habit, UnToutes griffes dehorsMon meilleur NoëlAdieu mes quinze ansVyšetřovaní komisaře MaigretaInspektor LeclercAnges 1943, histoire d'un film, LesOmbre & lumière: Henri Decoin, cinéasteCinéma cinémasVedettes sans maquillagePharmacienne, La


Aktualizace osobnostního profilu Jany Holt: 19.10. 2023 10:46