Raymond Aimos (1889 - 1944)


Výrazný představitel desítek vedlejších rolí ve francouzském filmu třicátých a čtyřicátých let, Raymond Aimos, se narodil ve městě La Fere v severní Francii, prameny se ale liší v datu; uvádějí se tři různé roky, s největší pravděpodobností se Aimos narodil v roce 1891. Jeho otec byl hodinářem a se stejnou profesí počítal i pro svého syna. Raymond ale od dětství inklinoval k umění. Podle později účelově šířené fámy stál poprvé před filmovou kamerou již jako dvanáctiletý pod dohledem slavného Georgese Meliése. Tuto informaci sice přebírají dodnes některé zdroje, ale prokazatelně poprvé hrál Aimos ve filmu až v roce 1910. Kolik natočil němých filmů, není přesně známo, protože stejně jako v jiných zemích se ani ve Francii nedochovaly všechny snímky, často není dostupná ani dokumentace. S jistotou lze říci, že Aimos často spolupracoval s režisérem Henrim Diamant-Bergerem.

Nejplodnějším v Aimosově herecké kariéře byl rok 1938, kdy natočil dvacet filmů. Tehdy se také dočkal i hlavních rolí, jedná se ale o tituly, které jsou i ve Francii dnes zcela zapomenuté. S příchodem druhé světové války a následné okupace Raymond Aimos svou práci pro film výrazně omezil a to přesto, že i v těžkých válečných letech se ve Francii točilo relativně hodně filmů. Poslední film, který dokončil, byla moralita s kriminální zápletkou LE MORT NE REÇOIT PLUS (1944), v němž hrál spolu se slavným Julesem Berrym; film měl premiéru 7. srpna 1944 a Aimos zemřel dva týdny poté.

Smrt Raymonda Aimose je dodnes nevysvětlenou záhadou – zemřel 22. srpna 1944 v Paříži v průběhu osvobozování od německé okupace. Podle některých pramenů zahynul Aimos přímo na barikádách, jiné zdroje uvádějí, že jeho smrt byla důsledkem vyřizování osobních sporů. Jisté je, že zemřel v nemocnici následkem střelného zranění. V té době měl roztočený svůj poslední film FALEŠNÝ POPLACH (Fausse alerte, 1944), který měl premiéru až na jaře 1945.


4.2.1889
La Fère, Aisne, Picardie, Francie
22.8.1944
Paříž, Île de France, Francie
Raymond Aimos csfd

Les 3 tamboursBifur 3Fausse alerteLe Mort ne reçoit plusLes Petites du quai aux fleursCoup de feu dans la nuitSvětlo létaÀ la belle frégateDédé la musiqueLa Femme que j'ai le plus aiméeL´Appel du bledMonsieur La SourisPension JonasCeux du cielL'EmbuscadeDe Mayerling à SarajevoLe Café du portLe Monde trembleraLe Roi des galéjeursL’ÉmigranteYoung Man's FancyBossemans et CoppennolleIls étaient neuf célibatairesL'Esprit de Sidi-BrahimLe DéserteurLe Feu de pailleLe Paradis des voleursLes Gangsters du château d'If Ma tante dictateurRaphaël le tatouéRappel immédiatUn gosse en orUne javaAccord finalGosse de richeGrisouKaťa, modrý démon cara AlexandraLa Maison du MaltaisLa Route enchantéeLe Capitaine BenoîtLes Rois de la flotteMon curé chez les richesNábřeží mlhPoplach ve StředomoříSommes-nous défendus ?Tempête sur l'AsieThérèse MartinTitin des MartiguesToulavý národUltimatumAloha, le chant des îlesArsène Lupin détectiveChéri-BibiFeu !L'Appel de la vieL'Homme du jourL'Homme sans coeurL'homme à abattreLa Fille de la MadelonLa Reine des resquilleuses


Aktualizace osobnostního profilu Raymond Aimos: 14.3. 2024 12:08