Lizzie Borden 66 let


Americká režisérka, editorka, producentka, herečka a scenáristka Lizzie Borden (vlastním jménem Linda Elizabeth Borden) je nejlépe známá pro svou feministickou filmařinu.

V roce 1976 debutovala dokumentárním feministickým experimentem Regrouping (1976). Následovala letitá práce na usměvném, přesto ceněném sci-fi Born in Flames (1983). Původně byl projekt zamýšlen, že bude o bílých feministkách reagující na represivní vládu, z čehož se vyvinul příběh o barevných ženách včetně lesbiček a bílých žen z různých tříd, které se mobilizovaly do kolektivní akce. Ve svých filmech Lizzie mimochodem pravidelně využívala neprofesionální herečky a herce. 

Několik cen obdržel její další počin o životě prostitutek Working Girls (1986), který je ve svém přístupu již poněkud mainstreamový. Filmová společnost Miramax nabídla bisexuální Lizzie režírování jejího prvního holywoodského snímku Zločiny lásky (1992), který rovněž získal několik filmových cen, ale v konečném stádiu byl nakonec četně prostříhán, jelikož se neshodoval s mainstreamovými požadavky.

V roce 2001 Lizzie odletěla do New Yorku probrat finální verzi scénáře s herečkou Susan Sarandon pro svůj další filmový projekt s názvem Rialto. Stalo se to však právě v den kolapsu Světového obchodního centra. Sarandon se okamžitě připojila k záchrannému úsilí na Ground Zero a projekt byl pozastaven.


3.2.1958
Detroit, Michigan, USA
Lizzie Borden csfd

ErotiqueZločiny láskyWorking GirlsBorn in FlamesRegroupingDeníky červených střevíčkůPříšeryHeroTerror ToonsMankillersSeeing Is Believing: Women DirectBlank CityCalling the Shots


Aktualizace osobnostního profilu Lizzie Borden: 20.11. 2023 04:18