Juraj Jakubisko (1938 - 2023)


Juraj Jakubisko je jedním z posledních mohykánů Československé nové vlny a tvůrce mezinárodního významu, o němž se učí studenti filmových fakult po celém světě. Známý je i obdiv Federica Felliniho k jeho filmům. Za svůj život získal Juraj Jakubisko i jeho filmy více než 90 ocenění po celém světě, několik uznání získal například na filmovém festivalu v Benátkách.

Mezinárodní pozornost vzbudil Jakubisko už svým debutem Kristovy roky. Podle kritiky ve filmu nakládal s obrazem jako malíř a s myšlenkami jako básník. Svůj osobitý styl si udržel i v další tvorbě. Jeho film Postav dom, zasaď strom se po úspěchu na festivalu v Amsterdamu dostal do trezoru pro zakázané filmy a režisérovi vynesl zákaz činnosti. Snímek Vtáčkovia, siroty a blázni ocenili novináři jako nejlepší slovenský film 60. let, epos Tisícročná včela zase jako nejlepší film 80. let. Celkem pak Juraj Jakubisko získal více než 90 ocenění doma i v zahraničí.

Jakubisko byl i nadaným výtvarníkem. Jeho plakát k filmu Kytice získal Českého lva, podobně jako v jeho filmech se i v Jakubiskových obrazech projevuje renesanční vidění světa. Výstavy měl po celém světě, v Paříži, Berlíně, Itálii, v Bratislavě i v Praze.


30.4.1938
Kojšov, Československo
24.2.2023
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Juraj Jakubisko csfd

Perinbaba a dva světyBathoryPost CoitumNejasná zpráva o konci světaLepší je být bohatý a zdravý než chudý a nemocnýTakmer ružový príbehSedím na konári a je mi dobrePehavý Max a strašidláPeřinbabaTisícročná včelaEva EvaNevera po slovenskyMaľované na drevePostav dom, zasaď stromOzvenaDovidenia v pekle, priateliaVtáčkovia, siroty a blázniZbehovia a pútniciKristove rokyTři pohádkyTetaTisícročná včelaInventura FebiaFarebné kamienkyGEN - Galerie elity národaČeskoslovensko - tradičný obchodný partner ZSSRDožinky '77Bubeník Červeného krížaZKLFilmy v mesiaci ČSSPOmnia vyvážaSlovensko - krajina pod TatramiOndrej NepelaVýstavba tranzitného plynovoduStavba storočiaKorytáriMikulaschski týdeníkDisko pre staršíchMiro Žbirka - SlovenskáMuoj božeKrútňavaTři pytle cementu a živý kohoutĎaleko v lese spieva vtákČekají na GodotaDéšťVrtuľkaVysťahovalecMlčeníPrvní třídaDruhý občasníkStrieborný vietorKaždý den má svoje jméno


Aktualizace osobnostního profilu Juraj Jakubisko: 7.4. 2024 22:49