Jim Jarmusch 71 let


Jim Jarmusch se narodil 22. ledna 1953 v Akronu, ve státě Ohio. S filmem začal později, ale mnoho zkušeností měl již z ranného dětství. V kinech v Akronu, neměli moc širokou nabídku filmů, ale když byl Jarmusch malý, jeho matka ho brávala každou neděli do kina. A jak on sám říká, byly to většinou filmy s gigantickými krabími monstry či s příšery z tajuplných lagun. Ale jak sám dodává, vždy je hrozně miloval. Vystudoval Cayahoga Falls High School a poté šel rovnou na Nortwestern University.

Když se pak vrátil zpět do New Yorku, rozhodl se stát spisovatelem! Tak přešel na Columbia University, kde vystudoval literaturu (titul B.A.-Bachelor of Arts-bakalář Svobodných umění). Ale jeho okouzlení francouzským filmem stále přetrvávalo. A tak, když už neměl žádné peníze a rozhodoval se co dál se životem, rozhodl se absolvovat filmovou školu v New Yorku. On sám nikdy žádný film před tím nenatočil, a tak vzal pár svých věcí co kdy napsal a zkusil se dostat mezi skupinu potencionálních spisovatelů (režisérů). Byl přijat a měl to velké štěstí, že při studiu dostal práci jako pedagogický asistent profesora, kterým nebyl nikdo jiný než režisér Nicholas Ray (Rebel without a Cause). Později se z nich stali kamarádi a Ray poté pomáhla Jimovi s jeho prvním filmem.

Jak Jim Jarmusch sám uvedl v jenom rozhovoru, že to byl snad jen jeho rozmar, že šel studovat a vydržel tam celé dva roky. On vlastně ani nedostal titul když školu dokončil, dostal jej až se stal známým a populárním. Důvod proč ho nedostal byl ten, že v posledním roce studia dostal stipendium což nebyl zrovna nejlepší nápad, protože on všechny peníze utratil. I když o tom, jestli to byl dobrý nebo špatný nápad bychom mohli diskutovat protože za stipendium, které bylo asi 12000 USD natočil v roce 1980 svůj první filmPERMANENT VOCATION -Trvalá dovolená.

O dva roky později následoval krátkometrážní film THE NEW WORLD (Nový svět). Jeho druhý celovečerní film spatřil světlo světa v roce 1984, STRANGER THAN PARADISE - Podivnější než ráj (Golden Camera pro nejlepší režii na festivalu v Cannes). A zajímavostí je, že na tento film měl třetinový rozpočet než u Permanent Vocation. Proto natočil jen část filmu a pak musel čekat na zázrak. Ten přišel, když uvedl svůj film jako krátkometrážní záběry na filmovém festivalu v Rotterdamu. Tam se zalíbil pár německým producentům(hlavně tedy Wimu Wendersovi) a tak dostal finanční dotaci a mohl film dokončit celý.


22.1.1953
Akron, Ohio, USA
Jim Jarmusch csfd

Mrtví neumírajíPatersonPřežijí jen milenciHranice ovládáníZlomené květinyKafe a cigáraDalších deset minutGhost Dog - Cesta samurajeMrtvý mužNoc na ZemiTajuplný vlakMimo zákonPodivnější než rájTrvalá dovolenáThe Raconteurs – Live at Electric LadyGimme DangerRok koněRed Hot and BlueCat Power: A Pair of Brown EyesThe Raconteurs - Steady, As She GoesNeil Young - Dead ManTom Waits - I Don't Wanna Grow UpTom Waits - It's All Right With MeBig Audio Dynamite - Sightsee MC!Talking Heads: The Lady Don't MindTalking Heads: Storytelling GiantFrench WaterKáva a cigarety III - Někde v KaliforniiKáva a cigarety IIKáva a cigaretyThe New WorldYou Are Not INávrat k rozumuStav věcí


Aktualizace osobnostního profilu Jim Jarmusch: 3.11. 2023 22:28