Neil Jordan 74 let


Tento irský režisér se narodil ve Sligu 25. února 1950. Vychován byl v katolické víře, kterou ale postupně opouštěl. Vystudoval Dublinskou univerzitu, obory Irská historie a Anglická literatura. K filmu se dostal v roce 1980 při natáčení EXCALIBURu, kdy byl najat do tvůrčího týmu jako asistent skriptu. Filmový svět mu učaroval a začal pracovat na vlastních projektech. Od počátku své kariéry se zabýval příběhy lidí, kteří byli určitým způsobem nenormální, a proto vyčleněni ze společnosti, ať už transvestiti, upíři nebo žena, která po nocích zabíjí násilníky.

Jeho prvním režisérským a scénáristickým počinem byl film ANGEL, drama o hudebníkovi v potížích. Do hlavní role zde obsadil Stephena Rea, svého dvorního herce, stejně jako v následujícím hororu SPOLEČENSTVÍ VLKŮ, výtvarně i obsahově svérázném převyprávění pohádky O červené Karkulce. Do hororově-komediálního žánru zabrousil ještě ve snímku DŮM VESELÝCH DUCHŮ, kde se majitel upadajícího hotelu zamiluje do ducha mrtvé dívky.

Jeho nejvýraznějším a nejoceňovanějším filmem je prozatím HRA NA PLÁČ, komorní drama z prostředí IRA, za které byl nominován na cenu Akademie pro nejlepší film a získal Oscara za nejlepší původní scénář. Motivy boje Irské Republikánské Armády, její historie a praktik se objevují i v některých jeho následujících filmech, například v dramatu MICHAEL COLLINS o boji za nezávislost a vzniku IRA s Liamem Neesonem v hlavní roli nebo filmu SNÍDANĚ NA PLUTU, kde je hlavní hrdin(k)a několikrát s IRA konfrontován(a).

V Hollywoodu se po počátečních neúspěších režijně prosadil až při hvězdně obsazené adaptaci románu INTERVIEW S UPÍREM, goticky ponurého příběhu o trojici upírů, kteří se navzájem milují, nenávidí a potřebují. Film sklidil ohlas jak divácký, tak kritický a Jordan dostal další příležitosti režírovat romanci z období II. světové války HRANICE LÁSKY, kriminálku FÉROVÝ ZLODĚJ a horor PŘÍZRAKY ZE SNŮ. Ty se ale příliš komerčně neprosadily, proto se Jordan vrátil zpět do rodného Irska a zadaptoval román Patricka McCabea, již zmíněnou SNÍDANI NA PLUTU. Jeho zatím posledním počinem je film o ženě, která se mstí za vraždu snoubence, MÉ DRUHÉ JÁ s Jodie Foster.


25.2.1950
Sligo, Irsko
Neil Jordan csfd

The TrainerMarloweGreta - osamělá ženaByzantiumOndineMé druhé jáSnídaně na PlutuHodný zlodějHranice láskyPřízraky ze snůMalý řezníkMichael CollinsInterview s upíremHra na pláčZázrakNejsme žádní anděléDům veselých duchůMona LisaSpolečenství vlkůAndělBorgiovéRed Hot and BlueU2: Red Hill Mining TownNot ITravellerRiviéra


Aktualizace osobnostního profilu Neil Jordan: 31.10. 2023 20:10