Salman Khan 58 let


"Mohu být přistižen při mnoha věcech, ale je jedna, při které nebudu přistižen nikdy, a tou je hraní, protože já nehraji! Na plátně mě vidíte takového, jaký jsem ve skutečném životě." (z TV-interview)

Kritických i diváckých ohlasů se dostalo komedii SAAJAN (1991) se Sanjayem Duttem a Madhuri Dixit, romantický muzikál a blockbuster CO PRO TEBE ZNAMENÁM (1994) s Madhuri Dixit obdržel hned tři ceny Filmfare. V akční fantasy, komedii KARAN ARJUN (1995) se představil v roli bratra Shahrukha Khana (oba jsou ve filmu po vraždě reinkarnováni), která mu vynesla další nominaci na cenu Filmfare pro nejlepšího herce. Druhé nominace na cenu Filmfare pro nejlepšího herce ve vedlejší roli se dočkal s režijním debutem NĚCO SE DĚJE (1998) a nominace na cenu Filmfare pro nejlepšího herce přišla po uvedení Bansaliho MÉ SRDCE UŽ NĚKOMU PATŘÍ (1999) s Aishwaryou Rai a Ajaym Devganem. V CHORI CHORI CHUPKE CHUPKE (2001) si Salman ve vážné roli bohatého průmyslníka najímá "náhradní matku", protože zjistí, že je jeho žena neplodná.

V HUM TUMHARE HAIN SANAM (2002) se opět sešel se Shahrukhrem Khanem, Madhuri Dixit a Aishwaryou Rai. Romantický TERE NAAM (2003) je dosud, co se týká kritických ohlasů, považován za Salmanův nejlepší filmový počin. Mezinárodnímu ohlasu se pak těšil film PHIR MILENGE (2004), ve kterém představoval pacienta s AIDS. V příběhové komedii POCTA LÁSCE (2007) vytvořil dvojici s Priyankou Choprou. Mezi komedie patří i Salmanův hollywoodský debut MARIGOLD (2007) o lovestory Inda a Američanky. Jestliže akční thriller WANTED (2009) dřívějšího choreografa Prabhu Devy znamenal kasovní trhák, pak bláznivá akční komedie DABANGG (2010) se Sonakshi Sinhou se stala kasovním superhitem a jedním z celosvětově nejvýnosnějších bollywoodských filmů všech dob. Film získal několik cen a Khan za roli neohroženého policisty mj. šestou nominaci na cenu Filmfare pro nejlepšího herce.

Romantické akční záležitosti BODYGUARD (2011) s Kareenou Kapoor, KRYCÍ JMÉNO TYGR (2012) s Katrinou Kaif a pokračování DABANGG 2 (2012) patří do první pětky světově nejvýdělečnějších bollywoodských filmů všech dob a jde o tři nejziskovější filmy co se týká prvního dne promítání (2013). Salman je jediným hercem, jehož pět filmů po sobě se dostalo do tzv. "100 Crore club" (filmy, které vydělaly přes 1 miliardu indických rupií tj. něco přes 16 miliónů amerických dolarů): DABANGG (2010), READY (2011), BODYGUARD (2011), KRYCÍ JMÉNO TYGR (2012) a DABANGG 2 (2012). Během své kariéry se Salman dosud představil ve více než osmdesáti hindských filmech, získal dvě ceny Filmfare (v roce 1990 pro nejlepšího debutanta a v roce 1999 pro nejlepšího herce ve vedlejší roli) a na dalších devět cen Filmfare byl nominován. Je mj. držitelem státního vyznamenání z roku 2007.


27.12.1965
Indore, Indie
Salman Khan csfd

Kisi Ka Bhai Kisi Ki JaanPathaanTiger 3GodfatherVedAntim: The Final TruthRadheBharatDabangg 3Race 3Welcome to New YorkYamla Pagla Deewana Phir SeZeroHanuman Da' DamdaarJudwaa 2Tiger Zinda HaiTubelightSultanBratr BajrangiPrem Ratan Dhan PayoJai HoKickLai BhaariO TeriIshkq in ParisPhata Poster Nikla HeroDabangg 2Krycí jméno TygrSon of SardaarBodyguardReadyTell Me O KkhudaYeh DooriyanDabanggIsi Life Mein...!Prem Kaa GameVeerAjab Prem Ki Ghazab KahaniLondon DreamsMain Aur Mrs KhannaWantedGod Tussi Great HoHello...HeroesYuvvraajMarigoldOm Shanti OmPartnerPocta lásceSaawariyaBaabulJaan - E - Mann: Let's Fall in Love... AgainSaawan: The Love SeasonShaadi Karke Phas Gaya YaarKyon KiLucky: No Time for LoveMaine Pyar Kyun Kiya?Vstup zakázánDil Ne Jise Apna KahaGarv: Pride and Honour


Aktualizace osobnostního profilu Salman Khan: 30.10. 2023 22:26