John Spencer (1946 - 2005)


“Chtěli (jeho rodiče) abych něco vystudoval – medicínu nebo práva. Nebyli štastní, že jsem se dal na uměleckou dráhu. Chtěli, abych žil slušně. Ironií je, že jsem se vyšvihl jinak."

Než ho proslavila televize, stal se během 70. a 80. let pro svá výtečná jevištní předvedení dobře známý v New Yorku. Absolvoval například turné jako slepý syn legendární Glorie Swansonové ve hře “Butterflies Are Free” (1970). Televizní kariéru zahájil v “The Patty Duke Show” (1963) a po jejím ukončení začal studovat na Univerzitě Fairleighe Dickensona a později i na newyorské Univerzitě, ale vrátil se k herectví. Generace filmových diváků z 80. let si ho možná pamatuje za krátkou roli ve sci-fi thrilleru VÁLEČNÉ HRY (1983), kde jako kapitán vzdušných sil Matthew Broderick odmítl vypustit nukleární střely.

Byl detektivním parťákem Harrisonu Fordovi v mysteriózním thrilleru PODEZŘENÍ (1990). V letech 1990 – 1994 byl pak jedním ze stálých představitelů dramatické série “Právo v Los Angeles” (jako útočný právník Tommy Mullaney). Jako vtipný kolega basketbalového rozhodčího v podání Billyho Crystala se nám představil v romantické komedii ZAPOMEŇ NA PAŘÍŽ (1995); jako šéf FBI Womack ve slavném akčním trháku SKÁLA (1996) a o dva roky později v akčním krimi thrilleru VYJEDNAVAČ (1998) se Samuelem L. Jacksonem a Kevinem Spaceyem.

Za mimobroadwayskou produkci "Still Life" o vietnamském veteránovi získal Obie Award (1981) a obdržel nominaci na Cenu Dramatické sekce (Drama Desk Award) za "The Day Room". Výborné recenze a Cenu Dramatické Ligy obdržel za "reinkarnaci" Dana Whitea, bývalého vraha sanfranciského starosty George Mosconea a radního Harveyho Milka v "Execution of Justice" (1986). Po dvou předchozích nominacích získal Spencer v roce 2002 svoji první cenu Emmy pro “vyjímečného herce ve vedlejší roli dramatického seriálu” za ztvárnění Lea McGarryho, šéfa Štábu Bílého domu z politického seriálu “Západní křídlo” (1999 - 2006).


20.12.1946
New York City, New York, USA
16.12.2005
Los Angeles, California, USA
John Spencer csfd

DravciO.K. GarageSoumrakVyjednavačChlad v srdciDžungleZemě policajtůAlbino AlligatorSkálaCafé SocietyZapomeň na PařížPerry Mason: Případ mrtvého guvernéraFrom the Files of Joseph Wambaugh: A Jury of OneNikdo nechtěl naslouchatV náručí vrahaPodezřeníSimple JusticeZelená kartaMoře láskyMěstečko hrůzyČerný déšťAl Capone GangHiding OutKey ExchangeOchránce spravedlnostiEchoesKokain a modré očiVálečné hryZápadní křídloKrajní meze


Aktualizace osobnostního profilu John Spencer: 2.11. 2023 16:02