Michael Emerson 69 let


Michael Emerson se narodil roku 1954 v Cedar Rapids stát Iowa (USA), vyrůstal nedaleko Toleda. V roce 1976 promoval na Drake University v Des Moines v oboru divadelní umění a herectví. Poté se stěhuje do New Yorku hledat uplatnění coby divadelní herec. Jeho cesta nebyla jednoduchá a skončil jako ilustrátor na volné noze pro tamější novinové deníky. V roce 1986 se stěhuje se svou první ženou do Jacksonvilu na Floridě. Tam v letech 1986 a 1993 působil v místní produkci jako učitel a scénarista.

Emerson měl svůj největší průlom v roce 1997 kdy hrál Oskara Wilda v broadwayské hře vychvalované kritikem Moisisem Kaufmanem, Gross Indecency: The Trials of Oscar Wilde, na tomto základě dostal několik dalších vyníkajících divadelních rolí. Vroce 1998 hrál protějšek Umy Thurmanové v nebroadwayské produkci ve hře The Misanthrope. O rok později hrál v části Willie Oban v The Iceman Comenth s Kevinem Spacey. Dále jednu z hlavních rolí s Kate Burtonovou v Give Me Your Answer, Do! a Hedda Gabler.

Ve filmu a televizi si Emerson udělal jméno pro své hraní poněkud "nebezpečných" rolí, zvlaštních charekterů. Hrával role mající dvojznačnost, podivnost, s určitými jemnými vlastnostmi, které přímo nevyplývají z kontextu a je težké je správně vyjádřit. V roce 2001 získal Emmy Award v kategorii nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli, drama, za zabijáka Williama Hinkse v několika epizodách seriálu The Practice.

Jedna z Emersonových nejlepších rolí byl Zed Hindle v hororu Saw. Ten samý rok si ještě zahrál v komedii Straight-Jacket. Další velká role, kterou se proslavil, byl Ben Linus (alias Henry Gale) v serialu Lost, za kterou byl později v roce 2007 nominován na cenu Emmy za nejlepší vedlejší herecký výkon, seriál drama a ve stejné kategorii získal také nominaci v ceně Saturn. Díky seriálům si získal více fanoušku než coby vynikající divadelní herec.


7.9.1954
Cedar Rapids, Iowa, USA
Michael Emerson csfd

Man & WitchBatman: Návrat Temného rytíře, část 2.Batman: The Dark Knight Returns Deluxe EditionBatman: Návrat Temného rytíře, část 1.Lost: The Final ChapterLost: The Final JourneyLost: Past, Present & FutureRoztleskávačJumping Off BridgesLost: A Tale of SurvivalLegenda o ZorroviSaw: Hra o přežitíStraight-JacketNevěrnáProjekt LaramieHra snůGrace a GloriePodoby láskyPodvodníciJourney, TheSestup OrfeůvEvilJméno růžeArrowLovci zločinců


Aktualizace osobnostního profilu Michael Emerson: 6.3. 2024 12:16