Fritz Lang (1890 - 1976)


Narodil se 5. prosince 1890 ve Vídni. Jeho otec byl architektem a proto se mladý Fritz rohodl studovat na Vysoké škole technické ve Vídni architekturu a malířství. V letech 1913-14 působí jako malíř ve Francii a poté navštíví také Severní Afriku, Rusko, Čínu a Japonsko. Všude tam se snaží malovat a prodávat svoje kresby a karikatury.

V roce 1922 se Lang ožení se spisovatelkou a scénáristkou Theou von Harbo a nějaký čas spolu žijí v Berlíně, kde také Lang začíná nosit svůj neodmyslitelný skleněný monokl. V ozvěnách expresionismu ještě natáčí temnou dvoudílnou germánskou ságu z třináctého století o Nibelunzích(NIBELUNGEN). Rok nato odjíždí na pozvání do Ameriky a pohled na tamější mrakodrapy v New Yorku ho po návratu zpět inspiruje k natočení jeho nejslavnějšího díla a dnes už klasické sci-fi METROPOLIS, která je jakousi hrůznou vizí města budoucnosti. Nutno dodat, že tímto snímkem Lang definitivně uzavřel poslední kapitolu německého expresionismu ve filmu.

V roce 1931 natáčí svůj první zvukový snímek pod názvem VRAH MEZI NÁMI (M). Poté je pozván k pohovoru Říšským ministrem propagandy Josephem Goebbelsem a dostává od něj nabídku stát se vedoucím Říšského filmového průmyslu. Avšak Lang odmítá spolupráci, nechává se rozvést se svojí ženou (která zůstává v Německu) a sám prchá před nacisty do Francie. Odtud pak odjíždí do Ameriky, kde debutuje se snímkem ZUŘIVOST (FURY). Po válce se vrací zpět do Německa, ale tam už se svými německými snímky neuspěje a proto odjíždí zpět do USA. Zde ještě nějakou dobu natáčí, ale žádný jeho snímek už nedosáhne takových kvalit, jako jeho raná díla. 2. srpna roku 1976 Fritz Lang ve věku 86 let v Beverly Hills ve státě California umírá.


5.12.1890
Vídeň, Rakousko-Uhersko
2.8.1976
Beverly Hills, Los Angeles, California, USA
Fritz Lang csfd

Die 1000 Glotzböbbel vom Dr. MabuseDie 1000 Augen des Dr. MabuseJourney to the Lost CityIndický hrobTygr z EšnapuruBeyond a Reasonable DoubtWhile the City SleepsMoonfleetLidská bestieThe Blue GardeniaVelký zátahRanč zločincůV osidlech nociAmerican Guerrilla in the PhilippinesHouse by the RiverTajemství za dveřmiPlášť a dýkaŠarlatová uliceMinisterstvo strachuŽena za výlohouI katové umírají!Přístav láskyMan HuntWestern UnionThe Return of Frank JamesYou and MeŽiješ jenom jednouByl jsem lynčovánLiliomLe testament du docteur MabuseZávěť doktora MabuseVrah mezi námiŽena na měsíciŠpioniMetropolisNibelungové: Pomsta KrimhildinaNibelungové: Smrt bohatýraDoktor Mabuse, dobrodruhUnavená smrtVier um die FrauPavouci II (Brillantová loď)Putující obrazDer Herr der LiebeHalbblutHarakiriPavouci I (Zlaté jezero)Černý upírM


Aktualizace osobnostního profilu Fritz Lang: 18.11. 2023 10:14