Spike Lee 67 let


Shelton Jackson Lee (přezdívku „Spike“ mu dala jeho matka) je filmový režisér, herec, scénárista a producent. Narodil se v Atlantě v Georgii, ale během jeho dětství se rodina přestěhovala do Brooklynu v New Yorku, který často promítá ve svých dílech. Během studií na univerzitě vznikl jeho první film – LAST HUSTLE IN NEW YORK. Po absolvování školy pokračoval dále na newyorské univerzitě umění(obor film), kterou ukončil v roce 1982. Jako závěrečnou práci natočil film JOE´S BED STUY BARBERSHOP: WE CUT HEADS. Dokonce s ním vyhrál pár cen.

Spike Lee je také kvalitní dokumentarista. Nominaci na Oscara získalo jeho dílo 4 LITTLE GIRLS. V roce 2006 zase natočil 4 hodinový dokument o New Orleans, zdecimovaném hurikánem Katrina – HURIKÁN KATRINA: REKVIEM O ČTYŘECH DĚJSTVÍCH. Nějaký čas se také zabýval natáčením reklam. Asi nejznámější je na Nike s Michaelem Jordanem.

Lee má dvě děti s herečkou a producentkou Tonyou Lewis Lee. Vlastní produkční společnost 40 Acres & A Mule Filmworks. Často si ve svém filmu napíše roli pro sebe. Je fanouškem režiséra Michaela Moorea. Jako svůj nejoblíbenější film uvádí Lovce jelenů(The Deer Hunter, 1978), díky kterému se rozhodl být režisérem. Přednáší film na univerzitě umění v New Yorku. Je oddaným fanouškem New York Knicks a Arsenalu. Nemá řidičák :)


20.3.1957
Atlanta, Georgia, USA
Spike Lee csfd

BonerBratrstvo pětiBlacKkKlansmanChi-RaqDa Sweet Blood of JesusOldboyRed Hook SummerPassing StrangeBuffalo Soldiers: Odvaha a přátelstvíM.O.N.Y.SpojenecNeviditelné dětiNesnáší mneSucker Free City25. hodinaDalších deset minutSíla klamuKrvavé léto v New YorkuNejlepší hráčDlouhá jízdaSex po telefonuHra se smrtíCrooklynMalcolm XHorečka džungleMý lepší bluesJednej správněBlázinec ve školeOna to musí mítJoe's Bed-Stuy Barbershop: We Cut HeadsSarahThe AnswerLast Hustle in BrooklynOna to musí mítDa BrickŽralokEpicentra New Yorku: 11/9 – 2021½American UtopiaBrooklyn MadeMichael Jackson's Journey from Motown to Off the WallSpike Lee's Lil JointsJerrod Carmichael: O životěMo'ne Davis: I Throw Like a GirlMichael Jackson: Bad 25If God Is Willing and da Creek Don't RiseKobe Doin' WorkHurikán Katrina: rekviem o čtyřech dějstvíchJim Brown All AmericanA Huey P. Newton StoryCome Rain or Come Shine


Aktualizace osobnostního profilu Spike Lee: 31.10. 2023 10:37