Luciano Bonanni (1927 - 1997)


Římský rodák Luciano Bonanni byl jedním z nejznámějších filmových herců italské kinematografie 20. století. Pyšní se nekonečnou filmografií, skládající se z více než tří set filmů distribuovaných po dobu více než čtyřicet let.

Často se objevoval v menších rolích jako návštěvník westernového salónu, měšťan, zelinář, taxikář nebo majitel obchodu. Mimo jiné se Luciano objevil v šestnácti westernech, jako byly Johny Yuma (1966), Bang Bang Kid (1967), ...e per tetto un cielo di stelle (1968) nebo i u nás velmi známý film s Terencem Hillem Podivné dědictví (1972).

I v době filmování zůstal věrný svým divadelním rolím. Méně času na divadlo přišlo příchodem sedmdesátých let, kdy se jeho kariéra na filmovém plátně rozvinula naplno a Luciano Bonanni natáčel až třiceti filmů ročně. Nejvíce se objevoval v komediích, a tak natáčel i takové klasiky italské komedie jako Fantozzi (1975) nebo Stenův snímek Febbre da cavallo (1976). Ve druhé polovině 80. let odešel kvůli zdravotním problémům do hereckého důchodu, a posledním filmem, ve kterém se objevil, byla komedie Neri Parentiho Casa mia, casa mia… (1988).

Luciano Bonanni zemřel ve svém rodném Římě, po několika letech nečinnosti ve filmovém průmyslu, na infarkt ve věku 70 let.


21.5.1927
Řím, Lazio, Itálie
11.8.1997
Řím, Lazio, Itálie
Luciano Bonanni csfd

Atto d'amoreTroppo forteZloději po dvaceti letechPaulo Roberto Cotechiño centravanti di sfondamentoTaxikářW la focaCamera d'albergoI carabbimattiPierino medico della SAUBUn sacco belloVlk a beránekAragosta a colazioneBuldozerDove vai in vacanza?Geppo il folleIl ginecologo della mutuaNová strašidlaDostihová horečkaLa portiera nudaTutti possono arricchire tranne i poveriFantozziC'eravamo tanto amatiErotomane, L'Il venditore di pallonciniMacròPaolo il freddoPer amare OfeliaZanna bianca alla riscossa...e continuavano a mettere lo diavolo ne lo infernoFiglioccio del padrino, IlIo e luiMasakr v ŘíměNikoliv! Případ skončil šťastně!Ultimo tango a ZagarolIl sindacalistaIl terrore con gli occhi stortiPodivné dědictvíPolicie děkujeTo zvládnem, amigo1870Návrat SabatySatiricosissimoSplendori e miserie di Madame RoyaleDio perdoni la mia pistola...e per tetto un cielo di stelleA qualsiasi prezzoBlack JackIl medico della mutuaJoko invoca Dio... e muoriMadiganovy milionySapevano solo uccidereSe vuoi vivere... sparaTajný agent na Blízkém východěVšechny zabij a vrať se sámBang Bang KidDva četníciSoldati e capelloniWantedCome svaligiammo la banca d'ItaliaJmenuji se Pecos


Aktualizace osobnostního profilu Luciano Bonanni: 7.4. 2024 12:00