David Lynch 78 let


Na Pennsylvania Acadamy of Fine Arts vytvořil svůj první animovaný film SIX FIGURES GETTING SICK (1967), následoval druhý krátký film THE ALPHABET (1967). Tento rok se Lynch oženil s Margaret (Peggy) Reavey a v dubnu 1968 se mu narodila dcera Jennifer (ta se později proslavila svým filmem Boxing Helena - o ženě, jíž posedlý a zároveň šíleně zamilovaný doktor postupně zbavuje končetin, aby ji nakonec mohl mít jen pro sebe).

1974 - další krátký snímek The Amputee a rozvod s jeho ženou Peggy. 1976 - dokončen film ERASERHEAD. Toto dílo mělo pro Lynche zvláštní význam, práce na něm mu zabrala takřka 6 let a odráží se v něm jeho pocity a vzpomínky. V době práce na tomto filmu pracoval pod velkým tlakem a potýkal se s nedostatkem peněz, také se musel starat o rodinu. Člověk v tomto snímku může vypozorovat mnoho z jeho soukromého života, samozřejmě může to být jen subjektivní pocit.

Díky kultovnímu úspěchu tohoto snímku mu v roce 1979 nabídl Mel Brooks film své produkční společnosti Brooksfilms - ELEPHANT MAN. I s ním Lynch sklidil velký úspěch, hlavně komerční, což mu zajistilo dobré jméno a ukázalo jeho cit pro filmování (Elephant Man byl nominován na 8 Oscarů).

1981 je rok, kdy Lynchovi nabídl producent Dino De Laurentiis zfilmování vědecko-fantastického románu Franka Herberta, DUNE. David Lynch, podle jeho slov, neměl zvláštní zálibu ve sci-fi, ale to se změnilo po přečtení knižní novely. Film byl sestříhán ve dvou verzích: dvouhodinové, určené pro kina a čtyřhodinové televizní montáži. Snímek bohužel neuspěl. Podle kritiky za to mohl složitý děj a větší náročnost na diváka. Přesto se film rozhodně nedá řadit ke špatným. Ale možná právě tento neúspěch Lynche svedl zpět na cestu, kterou si už dříve vytyčil.


20.1.1946
Missoula, Montana, USA
David Lynch csfd

Twin Peaks: The Missing PiecesChacun son cinémaMore Things That HappenedInland EmpireRabbitsMulholland DriveMulholland Dr.Příběh Alvina StraightaLost HighwayTwin Peaks: ohni se mnou pojďIndustrial Symphony No. 1: The Dream of the Broken HeartedZběsilost v srdciModrý sametDunaSloní mužMazací hlavaMěstečko Twin PeaksDumbLandHotelový pokojOn the AirThe Spider and the BeeThe Story of a Small BugIdem ParisMeditation, Creativity, PeaceDuran Duran: UnstagedDavid Lynch Cooks QuinoaDynamic:01: The Best of DavidLynch.comWorking with Marilyn MansonThe Short Films of David LynchEraserhead StoriesLumière & spol.The King of AdsAmerican ChroniclesLes Français vus parToday's Number Is...What Is David Working on Today?Weather ReportDonovan: I Am the ShamanNine Inch Nails - Came Back HauntedCrazy Clown TimeLion of PanjshirMoby: Shot in the Back of the HeadBlueBob: Thank You, JudgeX Japan: Longing - Togireta MelodyThought Gang: A Real IndicationChris Isaak: Wicked Game, Wild at Heart VersionFire (Pozar)How Was Your Day Honey?The Adventures of Alan R.


Aktualizace osobnostního profilu David Lynch: 4.11. 2023 23:31