Anthony Mann (1906 - 1967)


Jeden z nejvýraznějších režisérů „chlapáckých“ žánrů v klasickém Hollywoodu se k filmu dostal přes divadlo, kde si ho na konci 30. let jako režiséra působícího na prestižní newyorské scéně všiml legendární hollywoodský producent David O. Selznick.

Jako režisér, který nedosahoval hvězdného statutu svých nejslavnějších kolegů, neměl Mann plně pod kontrolou výběr ani svých látek, ani hereckého obsazení. Během své kariéry tak „plul“ s Hollywoodem a střídal žánry populární ve své době: po filmu noir přišel western, na přelomu 50. a 60. let historické epické filmy, a Mannovým posledním filmem, dokončeným po jeho smrti, bylo špionážní drama.

Nejvíce se Mann proslavil svými westerny, zejména sérií filmů s Jamesem Stewartem (WINCHESTER 73, U ŘEKY nebo ODHALENÁ STOPA); jeho noirová senzitiva přinesla na Divoký Západ více temné psychologie a deromantizovaného násilí. S epickým žánrem Mann už tak úspěšný nebyl: např. z práce na SPARTAKOVI byl záhy propuštěn kvůli neshodám s Kirkem Douglasem. Mann zemřel náhle ve věku 60 let.

Ačkoliv si nemohl dovolit takovou tématickou koherenci jako tehdejší hollywoodské špičky, Mann přesto dokázal vtisknout svým filmům pečeť výrazného stylu (jeho specialitou byla práce s náladou exteriérů a „špinavé“ scény násilí). Právě pro jeho exteriérové scény přirovnal Manna známý americký kritik Andrew Sarris k Michelangelu Antonionimu.


30.6.1906
San Diego, California, USA
29.4.1967
Berlín, Německo
Anthony Mann csfd

A Dandy in AspicHrdinové z TelemarkuPád říše římskéCidCimarronGod's Little AcreMuž ze ZápaduMen in WarŠerifská hvězdaSerenádaMuž z LaramiePoslední hraniceStrategic Air CommandPříběh Glenna MilleraVzdálená zeměOdhalená stopaThunder BayU řekyVysoký cílSide StreetThe FuriesWinchester '73Ďáblova bránaHrůzovládaIncident v pohraničíHe Walked by NightŠpinavá dohodaRailroaded!T-MenZoufalciStrange ImpersonationThe Bamboo BlondeSing Your Way HomeThe Great FlamarionTwo O'Clock CourageMy Best GalStrangers in the NightNobody's DarlingDr. BroadwayMoonlight in HavanaSodankylä ikuisesti


Aktualizace osobnostního profilu Anthony Mann: 5.11. 2023 04:39