Michael Mann 81 let


Michael Mann se narodil 5. února roku 1943 v Illinois v Chicagu. Jeho první náznaky filmové tvorby se datují do doby, kdy byl čerstvým studentem na London's International Film School. Jeho první výraznější filmový počin se konal v roce 1972, kdy natočil krátkometrážní dokument s názvem 17 DAYS DOWN THE LINE (1972). Tento snímek mu však nepomohl se nějak výrazněji prosadit. V roce 1974 natočil společně s několika dalšími režiséry kriminální drama POLICE WOMAN (1974), které mu však opět kýžený úspěch nepřineslo. V druhé polovině sedmdesátých let však na sebe konečně trochu výrazněji upozornil. Ne však jako režisér, ale jako výborný scénárista. Psal totiž pro televizní show STARSKY AND HUTCH (1975). Až teprve zde se uplatnily jeho vlohy nejen pro režii, ale i pro scenáristiku.

Po dvou letech točí další film, který měl opět vcelku solidní ohlas. Tím filmem je horor THE KEEP (1983). Příběh o nacistech, kteří se za druhé světové války schovají v hradu, který skrývá dávné zlo. Film nedosahuje kvalit skvělé knižní předlohy F. P. Wilsona, avšak přesto se jedná o poměrně dobře odvedenou filmařskou práci. Rok na to se stal Mann ještě populárnějším, protože měl hlavní režijní slovo v projektu s názvem MIAMI VICE (1984). Populární seriál o dvou drsných detektivech byl ve své době jeden z prvních svého druhu a přinesl slávu mimo jiné také Donu Johnsonovi. Michael Mann nejen že režíroval, ale také se na seriálu podepsal jakožto hlavní producent. Mann také jako první převedl na filmové plátno legendárního doktora Lectera, který se stal tak známý díky Mlčení Jehňátek z roku 1991. Filmy s názvem MANHUNTER (1986) se však i přes své nesporné kvality příliš neprosadil a Mann na sebe tentokrát neupoutal pozornost tak, jak tomu bylo v letech minulých.

Po poměrně velmi nevýrazném CRIME STORY (1986), se Michael Mann vrátil opět k žánru, který mu byl nejbližší - kriminálnímu dramatu a natočil snímek L.A. TAKEDOWN (1989). V hlavních rolích se představili tehdy začínající herci Michael Rooker a Daniel Baldwin. Film slavil poměrně solidní přijetí jak od diváků, tak od kritiků a Mann po delší době opět poměrně slušně zabodoval. V roce 1992 však Mannova kariéra nabrala závratné obrátky. Strhujícím a režijně precizním způsobem natočený dobrodružný velkofilm THE LAST OF THE MOHYCANS (1992) si získal příznivce po celém světě a na Manna se pěly ódy. Daniel Day-Lewis tady dostal jednu ze svých nejlepších rolí a prakticky to samé se dá říci o Madeleine Stowe a Wesu Studim. Film vyniká především skvěle napsaným scénářem, rychlým tempem a bezchybně inscenovanými akčními sekvencemi. Jako třešnička na dortu pak byl slavnostní večer při prestižním předávání Oscarů, kde si film odnesl Oscara za nejlepší zvuk.

Po fenomenálním úspěchu jeho Posledního Mohykána si vzal na nějaký čas Mann pauzu. Nutno podotknout, že dobře udělal. Po třech letech se totiž vrací k žánru, který umí nejlépe.V grandiózním stylu natáčí s největší pravděpodobností svůj nejlepší film HEAT (1995). Strhující příběh dvou mužů na opačných stranách zákona. To vše ve fascinujícím technickém zpracování.Ve filmu se objevují dvě v současnosti největší mužské herecké legendy Robert De Niro (Neil McCauley) a Al Pacino (Vincent Hanna). Předvádějí zde brilantní herecké výkony, které skvěle doplňuje Michael Mann nejen jako režisér, ale i jakožto producent a scénárista. Film měl obrovský úspěch nejen u diváků, ale především u kritiků a z Manna se stal rázem jeden z nejlepších hollywoodských tvůrců. Nezapomenutelný se film stal zejména díky jednomu z nejslavnějších filmových dialogů všech dob (legendární „café“rozhovor Pacino – De Niro) a také díky úchvatně natočené dlouhé přestřelce v centru Los Angeles, která se může směle řadit k nejlepším akčním sekvencím všech dob.


5.2.1943
Chicago, Illinois, USA
Michael Mann csfd

FerrariHackerTexaský katVeřejní nepřáteléHancockKrálovstvíMiami ViceCollateralLetecAliInsider: Muž, který věděl příliš mnohoNelítostný soubojPoslední Mohykán17 Days Down the LineJaunpuriPřepadení v L.A.Červený drakPevnostZlodějMíle do JerichaTokyo ViceLuckKriminální příběhyPolice WomanInsurrectionFerrari CaliforniaLeave NothingLucky StarSwan SongNa svoboděOddělení loupeží a vraždMiami Vice


Aktualizace osobnostního profilu Michael Mann: 7.11. 2023 20:40