Jeanne Fusier-Gir (1885 - 1973)   † 87 let


Francouzská herečka Jeanne Fusier-Gir patřila ve filmu po dlouhá desetiletí k nejvýraznějším představitelkám vedlejších rolí. Pocházela z umělecké rodiny, její otec Léon Fusier (1851-1901) byl koncem 19. století populární osobností pařížského divadla nejen jako herec, ale i jako zpěvák. Od dětství vystupovala Jeanne na jevišti po boku svého otce, hereckou průpravu získala od herce Firmina Gémiera. Jako herečka pak debutovala na jevišti Théâtre du Vaudeville, v letech 1905-1910 působila na scénách Théâtre de la Renaissance a Théâtre Réjane, širší pozronost si ale získala až po roce 1910 na jevišti Théâtre Antoine, kde odehrála stěžejní postavy klasického repertoáru. Na stříbrném plátně debutovala již v roce 1909, kdy ji režisér Albert Capellani obsadil do filmu OSLÍ KŮŽE (La peau de chagrin, 1909), což byl krátký film vycházející z literárního odkazu Honoré de Balzaca. Následně hrála ještě ve dvou němých filmech, ale před kameru se pak začala vracet až po nástupu zvuku. Na scéně Théâtre Antoine si jí povšiml slavný Sacha Guitry, který ji v roce 1912 angažoval do svého souboru a pod jeho vedením se Jeanne Fusier objevovala v dobově populárních představeních. Cítila se být především divadelní herečkou a těšil ji úspěch u diváků, ve filmu naopak postrádala vlastní pocit uspokojení. Nicméně byl to právě film, který ji uvedl do širšího povědomí, protože její filmografie čítá více než 150 položek.

Filmoví odborníci dospěli k závěru, že ve vedlejších až epizodních rolích podávala Jeanne Fusier-Gir výborné výkony, zatímco několik málo hlavních úloh dostala v nenáročných komediích pokleslých kvalit; šlo například o filmy VESELÍ V PALÁCI (Les gaietés du palace, 1936) nebo PĚT LAVAREDOVÝCH CENTŮ (Les cinq sous de Lavarede, 1939), kde ztvárnila velmi neobvyklou roli orientální princezny. Zajímavé je, že její divadelní principál Sacha Guitry ji začal do svých filmů obsazovat až počátkem čtyřicátých let, poprvé dostala menší příležitost v jeho historickém životopisném snímku PODIVNÉ OSUDY DESIRÉE CLARY (Le destin fabuleux Desirée Clary, 1942), následně spolu pracovali na několika dalších filmech, naposledy se pod Guitryho režijním vedením objevila jako hostinská ve velkolepé historické fresce KDYBY NÁM PAŘÍŽ VYPRÁVĚLA (Si Paris nous était conté, 1955). S Guitrym začala znovu aktivněji pracovat i v divadle a v průběhu 40. a 50. let vystupovala opět na scéně Théâtre Antoine, příležitostně také v divadle Théâtre du Gymnase. Až do počátku šedesátých let ji pak diváci mohli vidět na jevišti Théâtre de la Madeleine.

Z jejích dalších vystoupení ve filmu stojí za zmínku středně velká role v mezinárodně oceněných ČARODĚJKÁCH ZE SALEMU (Les sorcieres de Salem, 1957), po boku dalších hereček starší generace se pak objevila například v černé komedii MRTVOLY NA DOVOLENÉ (Cadavres en vacances, 1963). Mezitím začala pracovat také pro televizi a hrála v několika seriálech a inscenacích. Filmová kamera ji zabrala naposledy ve filmu ZAHRADNÍK Z ARGENTEUIL (Le jardinier d'Argenteuil, 1966).

Jeanne Fusier-Gir zemřela v nemocnici v Maisons-Laffitte nedaleko Paříže 24. dubna 1973 krátce po svých 88. narozeninách. Jejím manželem byl od roku 1911 malíř a sochař Charles-Felix Girard (1883-1941), známý jako Charles Gir (od jeho uměleckého pseudonymu vychází také druhá část Jeannina příjmení). Ve své době to byl populární karikaturista, prosadil se také jako autor divadelních plakátů a knižních ilustrací. Měli spolu dvě děti, syn François Gir (1920-2003) byl televizním režisérem a producentem.


27.4.1885
Paříž, Île de France, Francie
24.4.1973
Maisons-Laffitte, Francie
Jeanne Fusier-Gir csfd

Zahradník z ArgenteuilLes Mordus de ParisLa Chance et l'amourCadavres en vacancesDu mouron pour les petits oiseauxCésarin joue les étroits mousquetairesUn clair de lune a MaubeugeL'Éventail de Lady WindermereÁ rebrousse-poilAu coeur de la villeMarie-OctobreLes Vignes du SeigneurAh, quelle équipe !C'est arrivé à 36 chandellesLe Septième CommandementČarodějky ze SalemuLes Carottes sont cuitesMannequins de ParisSi Paris nous était contéTreize à tableLes Fruits de l'étéMantello rosso, IlFaites-moi confianceLa Rafle est pour ce soirLe Congrès des belles-mèresPiédalu députéSi Versailles m'était contéBelle mentalitéDes quintuplés au pensionnatLa Famille CucurouxQuand te tues-tu ?Buridan, héros de la tour de NesleL'Amour, MadameL'amour, MadameLe Curé de Saint-AmourLe Trou normandLes Femmes sont des angesPan TaxiChacun son tourCoq en pâteDeburauLa PoisonLe Clochard milliardaireLes Deux Monsieur de MadameMin vän OscarMon phoque et ellesTu m'as sauvé la vieEt moi j'te dis qu'elle t'a fait d'l'oeil !Le Trésor de CantenacMiquette a její matkaDeux amoursLe Martyr de BougivalMenace de mortMillionnaires d'un jourToâTête blondeBichonLa Voix du rêveLe Diable boiteuxLe Voleur se porte bien


Aktualizace osobnostního profilu Jeanne Fusier-Gir: 24.4. 2024 11:35