Hana Bělská (1916 - 2008)


Hana Pravdová se narodila 29. ledna 1916 v Praze. Její původní jméno je Hana Marie Becková, později vystupovala také pod jmény svých dvou manželů – a sice jako Munková a Pravdová, ale také pod uměleckými pseudonymy Bělská a Alexandrová. Byla dcerou právníka, ruského legionáře a zakladatele Legion-banky Josefa Becka. Již od dětství tíhla k herectví, které jako gymnazistka soukromě studovala u Karla Dostala a Olgy Scheinpflugové. První angažmá získala v Olomouckém divadle. Jeho tehdejší ředitel Oldřich Stibor, ji v roce 1937 poslal na roční stáž u A.D. Dikého ve velkém leningradském činoherním divadle. Po návratu v roce 1938 hrála v Kladenském divadle, hostovala ve Vinohradském divadle, v Národním divadle a ve Švandově divadle.

Slibně se rozvíjející kariéru překazila 2.světová válka. Kvůli židovskému původu byla roku 1942 deportována do terezínského ghetta. Tam vytvořila s ostatními židovskými nadšenci divadelní soubor, který Němci trpěli částečně z propagandistických důvodů. Zbytek války strávila v různých koncentračních táborech včetně Osvětimi, kde zahynul její první manžel Alexandr Munk. Po zdařilém útěku z pochodu smrti na konci války se vrátila do osvobozené vlasti a pod uměleckým jménem Alexandrová působila v Realistickém divadle na Smíchově. Tam se seznámila se svým druhým manželem Jiřím Pravdou, který se stal členem činohry Národního divadla. Po nešťastném únoru 1948 manželé Pravdovi s jednoročním synem Alexem uprchli na falešné pasy do Paříže. Ve Francii se jim ale nepodařilo získat povolení k pobytu a proto v roce 1949 odešli do Austrálie. Ještě před emigrací si Hana zahrála epizodku kupcovy dcery Hanele ve filmu NIKOLA ŠUHAJ (1947). V Melbourne založili vlastní divadelní společnost Tana, kde uváděli hry evropských dramatiků - hlavně Pirandella, Strindberga, Anouilha a Čechova.

V roce 1956 z Austrálie odešli na doporučení anglické herečky Sybil Thorndikové do Londýna, kde působili v divadle, v rozhlase a v televizi. Tam již jako uznávaní herci našli trvalý domov. Jiří (pod jménem George) hrál i v prestižních divadlech jako je Old Vic, po boku herců jakým byl např.a Laurence Olivier. Hana (v Anglii známá jako Hana Maria Pravda) vedle hraní také režírovala v menších londýnských divadlech. V 60. a 70. letech minulého století hrála v televizních inscenacích např. epizody „Stambul Train“ a „Address Unknown“ v TV sérii „STUDIO FOUR“ (1962), Myru Adrian v seriálu „THE WEDNESDAY PLAY“ (1966), Frau Wandl v seriálu „NO HIDING PLACE“ (1967), v seriálu „DAD’S ARMY“ (1973), Emma Cohen v seriálu „SURVIVORS“ (1975) ad. I po manželově smrti v roce 1985 pokračovala v televizi. Objevila v seriálu HERCULE POIROT (1989) a také v jednom z TV filmu s Davidem Suchetem – SMRT V OBLACÍCH (1992). Dále např. ve filmech plných známých hollywoodských jmen NESNESITELNÁ LEHKOST BYTÍ (1988), ZÁBLESK (1991), MUŽ, KTERÝ PLAKAL (2000) ad . Divadlo však zůstalo její největší láskou. Ještě v roce 1993 si zahrála v „Present Laughter“ (1993) a v řadě rozhlasových her pro BBC.

Po roce 1989 se Hana Pravdová několikrát vrátila do své vlasti, hlavně do milované Prahy. V roce 1999 tu vyšla i kniha vzpomínek manželů Pravdových, nazvaná Krátké povídky z dlouhého života. Syn Hany Pravdové Alex působí na St Antony’s College v Oxfordu a je autorem významných studií v oboru sovětské a postsovětské zahraniční politiky. Tato obdivuhodná žena zemřela v úctyhodném věku 92 let dne 22. května 2008 v Londýně. V její vlasti si na ni vzpomněl zřejmě jen málokdo, ale nějací kolegové, přátelé či obdivovatelé se snad našli i zde. Zajímavý rozhovor s touto pozoruhodnou osobností si můžete přečíst v časopise Druhý břeh (číslo 6), vydává Švandovo divadlo."


29.1.1916
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
22.5.2008
Oxford, England, Velká Británie
Hana Bělská csfd

Paradise GroveMuž, který plakalThe Great KandinskyLeon the Pig FarmerZábleskBýčí okoFollow MeNesnesitelná lehkost bytíPřání smrti 3DraculaNež nastane tmaThe Kremlin LetterWhat's in It for Me?Before Winter ComesPitchi PoiFirst Gentleman, TheNikola ŠuhajPrvní políbeníStudentská mámaMarijka nevěrniceAgatha Christie's PoirotAshendenHammer House of Mystery and SuspenseNannyNeobvyklé příběhyLillieSurvivorsNapoleon a jeho láskyBBC2 PlayhouseThe Ten CommandmentsČáryfukDepartment SDad's ArmyCallanThirty-Minute TheatreDanger ManThe Wednesday PlayTheatre 625Epitaph for a SpyStudio 4Studio FourSuspenseThe SaintZ CarsGhost SquadInternational DetectiveNo Hiding PlaceThe Men from Room 13Esther


Aktualizace osobnostního profilu Hana Bělská: 10.11. 2023 06:20