John Milius 80 let


John Frederick Milius je osobitým a konzervativním, ovšem velmi respektovaným hollywoodským filmařem, jenž sám sice natočil vlastně jen pár snímků, i tak se však stihl výrazně zapsat do dějin americké kinematografie.

Jako režisér natočil v roce 1973 povedený remake kriminálního dramatu DILLINGER, inspirované životem skutečně žijícího bankovního lupiče a dobrodružný film se Seanem Connerym VÍTR A LEV, jenž se dočkal nominace na dva Oscary. Nejvíce se však proslavil režií dobrodružného fantasy eposu BARBAR CONAN z roku 1982. Tento snímek v podstatě objevil jednu z nejzářivějších hollywoodských hvězd – Arnolda Schwarzeneggera. S nepříliš povedenými pokračováními Conana již Milius neměl nic společného. K dalším významným Johnovým projektům patří válečné snímky RUDÝ ÚSVIT či LET VETŘELCE.

V posledních dvou desetiletích se uznávaný tvůrce z filmového světa prakticky vytratil a pracoval pouze pro televizi, údajně ovšem chystá v blízké době comeback na režijní stoličku. John Milius je známým sběratelem a milovníkem střelných zbraní. Ironií osudu je, že kvůli svému těžkému astmatu nebyl přijat do vojenské služby. Mezi jeho blízké přátele patří režisérská bratrská dvojice Ethan a Joel Coenové. Milius byl pro ně údajně inspirací při psaní postavy Waltera z jejich společného snímku BIG LEBOWSKI.


11.4.1944
Saint Louis, Missouri, USA
John Milius csfd

Rudý úsvit: Nová krevTvrdí chlapiJasné nebezpečíGeronimoSbohem, králiRudý úsvitBarbar ConanApokalypsaVelká středaVítr a levKelly zvaný SamopalDillingerMagnum ForceJeremiah JohnsonŽivot a doba soudce Roye BeanaDrsný HarryEvel KnievelThe Devil's 8ŘímThe EmperorMotorkářský gangLet vetřelceReversal of Richard Sun, TheMarcello, I'm BoredRebel HighwayPásmo soumrakuDeadhead MilesClint Eastwood: A Cinematic LegacyFilmy našeho dětstvíMiliusA Night at the Movies: The Gigantic World of EpicsHollywood GangsterThe Long Shadow of Dirty HarryAn AppreciationHollywood VietnamA Legacy of Filmmakers: The Early Years of American ZoetropeBezstarostní jezdci, zuřící býciDiscovering Treasure: The Story of the Treasure of the Sierra MadreGo West, Young Man!


Aktualizace osobnostního profilu John Milius: 17.11. 2023 04:39