Mike Nichols (1931 - 2014)


Mike Nichols se narodil pod jménem Mikhail Igor Peschkowsky matce Brigitte a lékaři Pavlovi. Jeho otec původně pocházel z Ruska z velmi bohaté rodiny židů a kvůli ruské revoluci se odstěhoval do Německa, kde se seznámil s Mikeovou matkou Brigitte původem také židovkou. V dubnu roku 1939, když nacisti okupovali Berlín a zatýkali židy se sedmiletý Mikhail a jeho tříletý bratr Robert vydali sami za svým otcem do Spojených států Amerických. Jejich matka se k nim přidala o rok později, když utíkala z Itálie. Rodina se přestěhovala do New Yorku a oficiálně se nechali přejmenovat z Nikolaevich Peschkowsky na prosté Nichols. Otec si otevřel úspěšnou ordinaci blízko Central Parku. Mikovo dětství bylo těžké, jelikož u něj diagnostikovali těžkou chorobu spojenou s kašlem, kvůli které ztratil všechny vlasy a po zbytek života byl nucený nosit paruky.

Mike poprvé zahlédl svojí dlouholetou partnerku Elaine May, když seděla v první řade na divadelním představení „Miss Julie“, ve které sám hrál. Po skončení představení Mike sledoval Elaine až na vlakové nádraží, kde na ní začal mluvit s předstíraným akcentem a předstíral, že je špión. Elaine se role držela a hrála to s ním. Oba si hned padli do noty a začali spolu nejen spolupracovat, ale i žít.

V roce 1953 Mike opustil Chicago a vrátil se zpátky do New Yorku, kde začal studovat herectví pod legendou Lee Strasbergem, ale po absolvování nemohl nikde najít uplatnění v divadlech. Přijal tedy nabídku, aby se vrátil zpátky do Chicaga a začal vystupovat společně s jeho přítelkyní Elaine a vytvořili tak komediální duo. Vystupovali spolu do roku 1958, poté se v dobrém rozešli.

Po rozchodu s Elaine Mike odešel do Vancouveru, kde režíroval divadelní hru od Oscara Wildea „The Importance of Being Earnest“. V roce 1963 byl Mike vybrán, aby režíroval hru „Bosé nohy v parku“. Poté si uvědomil, že se nenarodil pro to být hercem, ale režisérem. „Bosé nohy v parku“ byl obrovský hit, který se dočkal 1530 představení a Mike Nichols získal divadelní cenu Tony Award za režii. Od té doby započal dlouhodobý úspěch na Broadway, kde režíroval několik divadelních her, za svojí divadelní režisérskou kariéru si Nichols odnesl dalších devět cen Tony.


6.11.1931
Berlín, Prusko, Německá říše
19.11.2014
Manhattan, New York City, New York, USA
Mike Nichols csfd

Soukromá válka pana WilsonaNa dotekVtipZ jaké jsi planety?Barvy mociPtačí klecVlkMyslete na HenryhoPohlednice z HollywooduBiloxi BluesPodnikavá dívkaHořkostSilkwoodováThe Gin GameBohatstvíDen delfínaTělesné vztahyHlava-22AbsolventKdo se bojí Virginie Woolfové?Andělé v AmericeGildaTeach Me!Designated Mourner, TheSoumrak dneBach to BachThe Rutles 2: Can't Buy Me LunchThe DuPont Show of the MonthThe DirectorsŽivot Mikea NicholseNora Ephron: Všechno je námětDavid Geffen: Král HollywooduWrestling with Angels: Playwright Tony KushnerAFI Tribute to Meryl StreepNichols and May: Take TwoIn the LifeThe Great StandupsHollywood InsiderThe 87th Annual Academy AwardsThe 66th Annual Tony AwardsAFI Life Achievement Award: A Tribute to Mike NicholsWarren Beatty - pocta za celoživotní díloThe 59th Annual Tony AwardsThe 62nd Annual Golden Globe Awards 2005The 56th Annual Primetime Emmy Awards


Aktualizace osobnostního profilu Mike Nichols: 14.3. 2024 03:13