Jiří Blahník (1936 - 1995)


Jiří Blahník se narodil 20. února 1936 v Praze. Narodil se, i se svým bratrem – dvojčetem Lumírem Blahníkem (1936 – 2007) hudebnímu skladateli Františku Blahníkovi. Po otci zdědil hudební nadání a skvěle zpíval. Na akordeon ho už odmalička doprovázel bratr Lumír. Oba pak s otcem chodili po rozličných hospodách a vystoupeních, kde chlapci udivovali obecenstvo svým nadáním.

Hlavní role si v něm zahráli Theodor Pištěk, Ladislav Boháč, Jan Pivec, Jaroslav Vojta, Hana Vítová, Eman Fiala, Anna Letenská, Stella Májová, Rudolf Hrušínský, Vladimír Šmeral, Marie Norrová, Věra Horníková, Jiří Steimar, Václav Trégl, Josef Kemr, Míla Spazierová – Hezká, Hermína Vojtová, Bolek Prchal, Vladimír Smíchovský, Vladimír Řepa či František Filipovský. Kromě jiných významných zpěváků a skupin, také bratři Blahníkovi se ve filmu stali interprety slavné a známé lidové vánoční písně „My tři králové jdeme k vám…“.

Někteří kritici soudili, že drama PRO KAMARÁDA podle námětu Ladislava Jílka je nejlepším filmem Miroslava Cikána. Na scénáři filmu se podílel autor předlohy Ladislav Jílek s písničkářem Jaroslavem Mottlem. Kritika mj. pochválila rovněž kameru Julia Vegrichta, hudbu Josefa Stelibského a stavby Jana Zázvorky a Bohumila Heše.

Poté oba chlapci dostali role, kterými se zapsali do srdcí a hlavně povědomí několika generací filmových diváků: v komedii NEBE A DUDY (1941) Vladimíra Slavínského vytvořili roztomilé role bratříčků, sirotků Tondy (Jiří) a Vaška (Lumír), synovců dobrotivého skaláka Antonína Fábery (představovaného skvělým Jindřichem Plachtou).


20.2.1936
Praha, Československo
9.5.1995
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jiří Blahník csfd

Nebe a dudyPro kamaráda


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Blahník: 4.11. 2023 11:45