Vladimír Kabelík (1924 - 2000)


Vladimír Kabelík mladší se narodil 9. října 1924 v Praze do filmařské rodiny. Jeho otcem byl vedoucí výroby a poválečný vysoký činovník ve znárodněném filmu a v 50. letech vedoucí dramaturg Filmového studia Barrandov Vladimír Kabelík st. (1894 – 1963), který se stal nositelem Vyznamenání Za vynikající práci (1958). V roce 1943 odmaturoval a rozhodl se pokračovat v rodinné tradici.

Zde se stal spolupracovníkem a asistentem na filmech Karla Zemana (např. KRÁL LÁVRA, POKLAD PTAČÍHO OSTROVA, CESTA DO PRAVĚKU). Po těchto zkušenostech a po několikaleté práci na zakázkách (SVIT GOTTWALDOV, CÍLOVÁ PLAVBA, MECHANISMY STROJŮ), se mu podařilo dostat do Krátkého filmu Praha (1953 – 1991), kde mohl tvořit vlastní filmy až do odchodu na penzi.

Na svém kontě má až několik stovek krátkometrážních, středometrážních i dlouhometrážních dokumentárních, osvětových, instruktážních, účelových, propagačních, odborných, výchovných, populárně vědeckých a popularizačních titulů či cestopisů širokého spektra. Týkaly se průmyslu, zemědělství a hlavně medicíny.

Vladimír Kabelík využíval ve svých, zejména v lékařských, filmech různé inscenační postupy (mezi nimi makrozáběry, pookénkové snímání) při nichž natáčel např. ultrafialové paprsky, nitro člověka nebo řadu chirurgických zákroků. Při tvorbě svých cestopisů (třeba MUFLONÍ STOPOU, ÍRÁN, STEPI A POUŠTĚ ÍRÁNU, NAŠE ZÁMOŘSKÁ PLAVBA, INDIE) procestoval řadu zemí Evropy, Asie a Ameriky.


9.10.1924
Praha, Československo
27.6.2000
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Vladimír Kabelík csfd

Legendární ExpediceLaparoskopická cholecystektomieEchoencefalografie raného dětského věkuHernie I. – Zevní kýlyTransplantace ledvinyVývoj rostlinJak se utvářela naše zeměExpedice KubaOdpady které se staly ziskem50 let od katastrofy vzducholodi ItaliaGenerace '70IndonésieAortokoronární by-passDobře vypočtené kladivoRehabilitace po infarktu myokarduEndoskopická retrográdní cholangiopankreatikografieLidé a olejPozor, děti!Terapeutické hydrofilní kontaktní čočkyPrázdniny bez mámyČeskoslovenská tisková kancelář (ČTK)Dětská mozková obrnaKoronární jednotkaMikrodrenáž přední komory oka hydronovou kapilární foliíVolání výšek - létáníBiomechanika pohybového ústrojíNeznámá historie životaKvantová fotokoagulace sítniceNárodní umělec Otakar VávraStepi a pouště IránuShirley Temple v PrazeStarověký ŘímVzducholodí k severnímu póluTransplantace kůžeČlověk a zářeníIschemická choroba dolních končetinRekonstrukční chirurgie velkých tepen I-IIISpaciokardiografieOživování organismu I-IVHledá se toxin XZákladní léčebné postupy v očním lékařství I, IIChirurgie varikosního syndromu I-IVHmoty zítřkaBarvení papíruKrálovský hrad ZvíkovNaše výrobky zná celý světNaše zámořská plavbaOrganisace a technika příjmu obilíPosunovač železničních vozůHod oštěpemHospodaření s vodou v papírnáchKontaktní výroba kyseliny sírovéKrátké tratě a štafetySkok dalekýU jugoslávského mořeVýroba sulfitové celulosy II.Výroba sulfitové celulosy III.Kvašení a kysáníTučný hon krmné řepyŘidiči, léky a alkohol


Aktualizace osobnostního profilu Vladimír Kabelík: 30.3. 2024 13:06