John Ottman 59 let


Hudební skladatel a režisér John Ottman se narodil 6. července 1964 v San Diegu. Již v útlém věku si psal rozhlasové hry, které pak nahrával se svými kamarády na audiokazety. Založil si „filmové studio“ v garáži svých rodičů, kde pak na Super 8 natáčel amatérské alternativy filmů jako Star Trek nebo 2001: Vesmírná Odysea. Velkou pozornost věnoval při těchto svých počinech především zvuku a zvukovým efektům. Studoval režii na škole filmových umění na University of Southern California, kterou úspěšně absolvoval roku 1988. Získal zde ocenění Student Academy Award za režii kraťasu SUMMER RAIN.

O šest let později zkomponoval hudbu a postaral se o střih prvního Singerova celovečerního filmu OBVYKLÍ PODEZŘELÍ (1995), který sklidil velké ovace a byla mu udělena Velká cena poroty na Sundance Film Festival. Ottman krom toho získal i cenu BAFTA za střih a Saturn Award za nejlepší hudbu. Není pochyb o tom, že tento úspěch znamenal průlom v Ottmanově kariéře.

Složil od té doby hudbu k více než třem desítkám filmů jako byly FANTASTICKÁ ČTYŘKA (2005), KISS KISS BANG BANG (2005), DŮM VOSKOVÝCH FIGURÍN (2005), FANTASTICKÁ ČTYŘKA: SILVER SURFER (2007), INVAZE (2007) nebo ORPHAN (2009). Upravil původní Carpenterův motiv z Halloweenu pro pokračování HALLOWEEN: H20 (1998).

Se Singerem zůstali blízkými přáteli a Ottman složil hudbu ke všem jeho budoucím filmům kromě prvních X-MENŮ. V té době totiž usilovně pracoval na svém prvním a prozatím posledním celovečerním režijním pokusu, hororu TEMNÁ LEGENDA 2 (2000).


6.7.1964
San Diego, California, USA
John Ottman csfd

Správní chlapiX-Men: ApokalypsaNON-STOPX-Men: Budoucí minulostJack a obřiIntimní pastNeznámýParchantiAstro BoyOrphanValkýraFantastická čtyřka: Silver SurferInvazeSuperman se vracíDům voskových figurínFantastická čtyřkaHra na schovávanouKiss Kiss Bang BangCellularGothikaX-Men 224 hodinOhnisko požáruPavoučí terorPumpkinBubliňákTemná legenda 2JezeroHalloween: H20Nadaný žákSbohem, lásko!Sněhurka - Příběh hrůzyCable GuyAntelope Chess Game, TheObvyklí podezřelíPublic AccessX-Men: Nová generacePolicie Battle CreekTampa Theatre As Time Goes OnCelling OutBohemian RhapsodyLion's Den


Aktualizace osobnostního profilu John Ottman: 18.3. 2024 09:08