Alice Cooper 76 let


Narodil se jako Vincent Damon Furnier v rodině evangelického kněze, pracujícího pro NASA. Od poloviny 60. let působil jako zpěvák v několika rockových kapelách, ovlivněných tvorbou skupin Beatles, Rolling Stones a Yardbirds. V roce 1968 přijímá pseudonym Alice Cooper, podle čarodějnice, upálené v 18. století. S kapelou stejného jména působí v Los Angeles, kde nahrává dvě psychedelická alba, vydaná u společnosti Franka Zappy. Jevištní projev a image kapely byly ve své době velmi šokující a provokativní.

Alice Cooper je díky své vizuální stylizaci, textům a originálnímu pojetí koncertních show znám jako průkopník rockového divadla a je také jedním z prvních, kteří spojili rock ‘n’ roll s horrorem. Na pódiu odedávna využíval takové rekvizity jako gilotinu či elektrické křeslo, na kterých se nechával popravovat (obvykle za zvuků písně "I Love the Dead"). Některé skladby performuje ve svěrací kazajce či s živým hroznýšem, obtočeným kolem krku.

Byl vzorem mnoha umělcům. Inspiroval Davida Bowieho k vytvoření postavy Ziggyho Stardusta, ovlivnil comicsovou stylizaci KISS a hudbu i image mnoha glam rockových a heavy metalových interpretů z 80. let (např. Mötley Crüe, W.A.S.P. nebo King Diamond). Za svého učitele jej považuje režisér a hudebník Rob Zombie, a takový Marilyn Manson by bez Alice Coopera nejspíš vůbec neexistoval (jak pravil Neil Gaiman, který věnoval postavě Alice jeden ze svých comicsů). Mezi jeho přátele a obdivovatele patřili např. komik Groucho Marx nebo surrealistický malíř Salvator Dali, jenž pro něj vytvořil holografický obraz nazvaný Portrét mozku Alice Coopera.

Velké oblibě se Alice těší mezi filmaři, a to jak díky své hudbě, tak pro neodmyslitelné spojení s horrorovým žánrem. Režisér Wes Craven o něm mluví jako o nevlastním otci Freddyho Kruegera, kultovního záporáka, jenž se poprvé zjevil v jeho filmu A NIGHTMARE ON ELM STREET (1984). V jednom z pokračování této snové ságy si Alice dokonce Freddyho otčíma opravdu zahrál. K nejlepším a nejstrašidelnějším filmovým rolím Alice Coopera patří postava vůdce party šílených bezdomovců v horroru Johna Carpentera PRINCE OF DARKNESS (1987). V několika snímcích si s gustem zahrál také sebe sama. Za všechny jmenujme alespoň úspěšnou hudební komedii WAYNŮV SVĚT (1992), režisérky Penelope Spheeris. Už dříve se objevil v jejím ceněném dokumentu THE DECLINE OF WESTERN CIVILIZATION, PART II: THE METAL YEARS (1988), pro který společně se členy Guns N‘ Roses nahrál coververzi vlastní klasické skladby "Under My Wheels".


4.2.1948
Detroit, Michigan, USA
Alice Cooper csfd

In with the OutlawsPřízrak z lesa strachuTemné stínyHorrorweenRoad to WackenSkeleton Farm's Halloween HorrorshowVysaj siI Love MuppetsThe Attic ExpeditionsWaynův světFreddyho smrt - Poslední noční můraVládce temnotPes zabijákAlice in ParisRoadieStrange Case of Alice Cooper, TheSextetteSgt. Pepper's Lonely Hearts Club BandAlice Cooper: The NightmareGood to See You Again, Alice CooperDiary of a Mad HousewifeDuncanvilleMěstské legendyMůj přítel MonkZlatá sedmdesátáSomething WilderSpace Ghost Coast to CoastThe Muppet ShowThe Snoop SistersSpooktacular!Johnny Cash: The Redemption of an American IconNightclubbing: The Birth of Punk Rock in NYCRevival69: The Concert That Rocked the WorldShow Business Is My Life (But I Can't Prove It)Steve Vai - His First 30 Years: The DocumentaryThe History of Metal and HorrorThe Lost Weekend: A Love Story1971: Když hudba změnila úplně všechnoJohnny Depp: King of CultRock CampLaurel CanyonThe Bee Gees: How Can You Mend a Broken HeartHouse of CardinLive from the Astroturf: Alice CooperSuzi QUdo Lindenberg - Volle Fahrt voraus: Begegnungen auf dem Lindischen OzeanBreaking the BandChuck BerryMaking Fun: The Story of FunkoCum on Feel the NoizeHere's To Life: The Story of the RefreshmentsHired GunAmerická 70. létaDanny SaysFrank Sinatra: portrét


Aktualizace osobnostního profilu Alice Cooper: 4.2. 2024 23:30