Ben Whishaw 43 let


Říká se o něm, že je někým mezi Heathem Ledgerem a Melem Gibsonem. Jeho nejoblíbenějším zvířetem je kočka, miluje cestování, hudbu (zpěvačka PJ Harvey) a výtvarné umění (chtěl se stát malířem).

Po složení zkoušky dospělosti se Ben definitivně rozhodl pro hereckou kariéru a pro své další studium si tak zvolil prestižní londýnskou univerzitu Royal Academy of Dramatic Art (RADA), kde mimo jiné začínali velikáni jako sir Antony Hopkins či Alan Rickman. Po úspěšném absolvování v roce 2003 získal angažmá v Royal National Theatre (His Dark Materials, Racek), Theatre Royal Court (Úplné zatmění) a v (pro jeho budoucnost asi nedůležitějším) Old Vic. Zde se totiž zcela otevřel v roli Shakespearova věčně filosofujícího hrdiny Hamleta (režie Trevor Nunns) a získal si nejen příznivce z řad diváků, nominaci na cenu Laurence Oliviera, ale především kladné kritiky.

Již během studia se Ben objevil i v menších filmových rolích. Nejvýrazněji se uplatnil ve snímku Williama Boyda ZÁKOP (1999), kde se poprvé setkal s Danielem Graigem. Téhož roku se ujal i doprovodných rolí v dramatu MAUVAISE PASSE Michela Blanca. O rok později jej diváci mohli zahlédnout v televizních seriálech OTHER PEOPLE’S CHILDREN či BLACK CAP. Do povědomí většího počtu filmových fanoušků se však vepsal až díky své nové úloze Toma v psychologickém dramatu MŮJ BRATR TOM (2001). Precizní ztvárnění dospívajícího chlapce, který řeší své problémy věčnými úprky do lesa a jehož podivínskému chování rozumí jen jediná osoba na světě, nakonec vynesla Whishawovi hned dvě ocenění. Jednak cenu British Independent Film Awards (2001) za nejperspektivnějšího nováčka a na festivalu Sochi International Film (2001) pak cenu pro nejlepšího herce. Navíc se v Můj bratr Tom poprvé ukázalo pro jaké role se vlastně Ben narodil.

A zdá se, že si jeho nesporného talentu vžít se do postav osamělých, poněkud zvláštních mužů inscenujících si svůj vlastní svět, všimli i režiséři. Svůj osud na plátně i v životě opět protkal s Danielem Graigem. Jednak ve snímku PO KRK V EXTÁZI (2004), kde představuje malou rybu Sidneyho a dále si zahrál Spuda v dramatu NEZNIČITELNÁ LÁSKA inspirovaném stejnojmennou novelou Iana McEwana (2004). A postavu introvertního hocha Pingua, který se stává terčem vtípků a morbidit svého kamaráda Nathana získává také v sitcomu NATHAN BARLEY (2004).


14.10.1980
Clifton, Bedfordshire, England, Velká Británie
Ben Whishaw csfd

Paddington in PeruBad BehaviourLimonov: The Ballad of EddieMíjeníHovoří ženyNení čas zemřítPřetlakKouzelný svět Davida CopperfieldaMalý JoeMary Poppins se vracíPaddington 2Hologram pro králeDánská dívkaHumrSpectreSufražetkaV srdci mořeChvěníDays and NightsPaddingtonThe Zero TheoremAtlas mrakůSkyfallAll Signs of DeathBouřeJasná hvězdaThe InternationalNávrat na BridesheadBeze mě: Šest tváří Boba DylanaParfém: Příběh vrahaStonedNezničitelná láskaPo krk v extáziBooze Cruise, TheReady When You Are Mr. McGillMůj bratr TomMauvaise passeZákopTohle bude boletDobrodružství medvídka PaddingtonaFargoSkandál po anglickuQueersLondon SpyPlayhouse uvádíHodinka


Aktualizace osobnostního profilu Ben Whishaw: 8.11. 2023 01:23