Františka Schuhová (1884 - 1964)


Františka Schuhová se narodila v Praze na Vinohradech. Její otec, který zemřel, když bylo Františce 6 let, se jmenoval Bedřich Schuh (1853–1890) a byl úředníkem, maminka Fany roz. Řeřichová (1859–19??), byla hospodyně. Do rodiny patřil ještě i starší bratr Bedřich.

Z dostupných informací se můžeme dozvědět, že v každém souboru či v divadle, byla potřebnou členkou souboru, odehrála desítky velkých rolí. V Praze ji diváci mohli spatřit postupně ve Vinohradské zpěvohře, kde hrála např. Babi kojná v operetě „Když se čáp splete“, majitelku hotelu ve hře „Cirkusová princezna“, hraběnka Anita de Laplace v operetě „Paganini“, královnu matku v operetě „Gaston“ dělá neplechu a řadu dalších velkých roli, které na této scéně odehrála.

Po zániku Vinohradské zpěvohry přijala angažmá u Mirko Bukovského v jeho Malé operetě. Nakonec po roce 1935, kdy Bukovský zavřel Malou operetu, vystupovala v Tylově divadle, ale v konkurenci, která zde byla, již nedostávala takové přiležitosti, jako ve Vinohradské zpěvohře. V Tylově divadle vystoupila např. v operetě „Za naší salaší“.

Tak, jak byla Františka Schuhová populární na divadle, kde hrála a zpívala v nespočtu velkých rolí, tak ve filmu to bohužel neplatilo. Zahrála si jen ve dvou filmech a byli to jen nedůstojné epizodky. Prvně si zahrála příbuznou Pepíka (Jiří Voskovec) ve filmu Peníze nebo život (1932), kde bohužel nedostala prostor, aby vůbec promluvila. O dva roky později promluvila v epizodce Z bláta do louže, v roli sousedky pana Straky (Jára Kohout), když se rozčilovala, že mu trvá dlouho oprava kamen, které mu svěřila. Bohužel žádnou jinou roli již nikdy nedostala.


24.3.1884
Praha, Rakousko-Uhersko
29.4.1964
Praha, Československo
Františka Schuhová csfd

Z bláta do loužePeníze nebo život


Aktualizace osobnostního profilu Františka Schuhová: 5.11. 2023 09:38