Kristina Söderbaum (1912 - 2001)


Kristina Söberbaum byla německá herečká švédského původu. Po smrti svých rodičů odešla na začátku 30. let minulého století do Berlína, kde začala studovat divadelní školu. Krátce na to se začala objevovat v menších rolích ve filmech Veita Harlana, za něhož se roku 1939 provdala.

Krátce po válce se na čas stáhla do ústraní a točit začala až roku 1951, kdy se k filmu vrátil její muž, jenž byl po válce dvakrát souzen za zločiny proti lidskosti, ale nakonec byl osvobozen. I po válce se objevovala výhradně ve filmech Veita Harlana. Poslední film, který spolu natočil byl MAHARÁDŽOVA BLOŇĎATÁ ŽENA z roku 1962. Dva roky na to Harlan zemřel. Po jeho smrti natočila Söberbaumová ještě pár snímků i v zahraniční koprodukci jako byl například v roce 1993 VLAK DO PEKLA, což byl zároveň i její poslední film. O osm let později zemřela.


5.9.1912
Stockholm, Stockholms län, Švédsko
12.2.2001
Hitzacker, Niedersachsen, Německo
Kristina Söderbaum csfd

Vlak do peklaBleibt das kommt nie wieder, DasKarl MayBlonde Frau des Maharadscha, DieIch werde dich auf Händen tragenZwei Herzen im MaiVerrat an DeutschlandDie Gefangene des MaharadschaDie blaue StundeSterne über ColomboHanna AmonUnsterbliche GeliebteKolbergJejí oběťDům u jezeraVelký králZlaté městoŽid SüssNesmrtelné srdceVýchod SlunceMládíZaváté stopyOnkel BräsigHur behandlar du din hund?Hitlerův Hollywood


Aktualizace osobnostního profilu Kristina Söderbaum: 31.10. 2023 03:14