Barbet Schroeder 82 let


Barbet Schroeder se narodil v roce 1941 v Teheránu jako syn švýcarského geologa Jean-Williama Schroedera a jeho manželky Ursuly, původem z Německa. Vyrůstal ve střední Africe a v jižní Americe (Kolumbie). Je ženatý s herečkou Bulle Ogier.

V Hollywoodu pracoval v 80. letech na filmu ŠTAMGAST (1987) s Mickeym Rourkem v hlavní roli, inspirovaným životem amerického spisovatele Charlese Bukowského. Na počátku 90. let režíroval thrillery ZVRAT ŠTĚSTĚNY (1990) s Jeremy Ironsem a Glen Close nebo SPOLUBYDLÍCÍ (1992) s Bridget Fonda a Jennifer Jason Leigh v hlavních rolích. V Hollywoodu dále natočil mainstreamové filmy jako je drama s Meryl Streep a Liamem Neesonem PŘEDTÍM A POTOM (1996) nebo thriller VZOREC PRO VRAŽDU (2000) se Sandrou Bullock. Nevyhýbá se však ani kontroverzním tématům, jak dokazuje adaptace románu původem kolumbijského autora Fernanda Valejja STRÁŽNÝ ANDĚL VRAHŮ (2000).

Kromě hraných filmů, natočil i několik dokumentů – např. o známém ugandském diktátorovi nazvaný GÉNÉRAL IDI AMIN DADA: AUTOPORTRAIT (1974) nebo THE CHARKES BUKOWSKI TAPES (1987). V poslední době režíroval pro televizi i jeden díl úspěšného seriálu MAD MEN. Jako herec se objevil v mnoha filmech, např. CÉLINA A JULIE SI VYJELY NA LODI, KRÁLOVNA MARGOT, MARS ÚTOČÍ! nebo DARJEELING S RUČENÍM OMEZENÝM.


26.8.1941
Teherán, Írán
Barbet Schroeder csfd

AmnézieInju, bestie ve stínuVzorec pro vražduStrážný anděl vrahůHranice zoufalstvíPředtím a potomPolibek smrtiSpolubydlícíZvrat štěstěnyŠtamgastTricheursMilenkaÚdolíVíceŠílenci z ManhattanuRicardo et la PeintureCtihodný W.L'Avocat de la terreurThe Charles Bukowski TapesKoko, le gorille qui parleIdi Amin DadaNájemný vrahSeverní mostPercival GalskýMarkýza z O…Čínská ruletaCélina a Julie si vyjely na lodiPo lásceKlářino kolenoMoje noc s MaudSběratelkaPaříž očima...La Carrière de SuzanneMauvaise conduiteStatkářka z MontfauconuMéditerranéeNadja v PařížiPekařka z MonceauRouge, le portrait mensonger de Bertrand BonelloLe dos rougePar exemple, ElectreVelký večerAdvokátDarjeeling s ručením omezenýmNesahejte na sekeru (Vévodkyně z Langeais)Paříži, miluji TěJediná nocNedělej to!Mars útočí!


Aktualizace osobnostního profilu Barbet Schroeder: 31.10. 2023 21:42