Leo Slezak (1873 - 1946)


Leo Slezak se narodil v Šumperku. Rodina se však přestěhovala do Brna, kde Leo začal chodit do školy. Rodina byla zčásti německá. Slezak se však celý život cítil být Čechem a říkal, že každý správný Vídeňák pochází z Moravy. Selzak byl lajdák, škola ho nebavila. Začal se učit zámečníkem, to ho také nebavilo. Pokoušel se stát komikem a také přijal místo ve sboru. Smysl pro humor Slezaka nikdy neopustil a stal se legendou stejně jako on sám.

Slezak působil mnoho let ve Vídeňské opeře. V roce 1909 vystoupil Slazak v New Yorku v Metropolitní opeře (MET) jako Otello. Na jeviště nakráčel 200 cm vysoký 160kilový pěvec a zazpíval Verdiho „Otella“. Obecenstvo z toho mělo naprostý šok a bylo schopno jediného slova: „Slezak.“ Kritika zmiňuje nadšení dirigenta Artura Toscaniniho ze Slezakova výkonu a srovnává Slezaka s legendárním Francesem Tamagnem. Slezak vystoupil v MET vícekrát. Jeho působení v MET pak definitivně přerušila první světová válka.

Zanechal na tu dobu vcelku rozsáhlou diskografii, která poskytuje obraz o jeho vroucím, nádherném tenorovém hlase, o úžasných pianissimech, která byla vyhlášená a na které vídeňské publikum nikdy nezapomnělo. Vzhledem k vývoji nahrávací techniky jsou některé nahrávky již s elektrickým mikrofonem a poskytují tedy lepší představu o Slezakově hlase.

Ani on se ale nevyhnul stárnutí hlasu a v pozdním věku jsou zde patrny prvky určité nestability. Německy hovořící posluchačstvo se shoduje v jednom komickém aspektu. Slezak se nikdy nezbavil lehkého moravského akcentu, vzdor stovkám německy zpívaných rolí a trvalému pobytu ve Vídni. Na konci kariéry hrál v hudebních filmech, kde obzvláště vyniklo kouzlo jeho osobnosti a komediální talent. Zemřel ve věku 72 let po těžké nemoci. Ve Vídni je po něm pojmenována ulice „Leo Slezak Gasse“.


18.8.1873
Šumperk, Rakousko-Uhersko
1.6.1946
Rottach-Egern, Bayern, Německo
Leo Slezak csfd

Dobrodružství barona PrášilaGeliebter SchatzAlles für GloriaGolowin jde městemPán v doměRůže z TyrolFrau am SteuerValčík z OněginaDer Mann, der nicht nein sagen kannDie vier GesellenDomovDie glücklichste Ehe der WeltGasparone, veselý dobrodruhHusaren herausPíseň drožkářeDas FrauenparadiesDie lustigen WeiberKonfettiPostilion z LonjumeauRendezvous ve VídniUnsterbliche MelodienCirkus SaranJízda do mládíMarkýza PompadourSvět se točí kolem láskyTanzmusikValčík pod věžíDer Herr ohne WohnungFreut Euch des LebensJejí největší úspěchLa Paloma. Ein Lied der KameradschaftMusik im BlutVídeňské povídkyGroßfürstin AlexandraKavalíři od MaximaUnser KaiserDer FrauendiplomatEin toller EinfallKvarteto láskySkandal in der ParkstraßeNew Comedy ShowcaseLieblinge unserer ElternFasching in Wien


Aktualizace osobnostního profilu Leo Slezak: 30.3. 2024 00:41