Steven Soderbergh 61 let


Málokterý režisér dokáže natolik dobře udělat tlustou čáru mezi uměním a komercí. Toto je jeden z nich.

Uznání za jeho práci se mu dostalo, hned při prvním „velkém“ projetu, když se mu podařilo natočit krátký dokument o rockové skupině Yes. Ta si jeho práci pochvalovala a Soderbergh se ihned pustil do další spolupráce, ze které vyšlo koncertní video YES: 9012 LIVE (1986), a za nějž byl nominován na cenu Grammy v kategorii dlouhometrážního hudebního videa. O rok později se pustil do menšího projektu WINSTON (1987), který později rozvinul do svého festivalového hitu SEX, LŽI A VIDEO (1989), za který si v Cannes odnesl Zlatou palmu a v oscarovém klání mu zlatý plešoun v kategorii nejlepší scénář bohužel unikl. Jeremyho Ironse obsadil do hlavní role mystifikačního hraného černobílého dokumentu KAFKA (1991), v němž zkombinoval fakta ze života Franze Kafky s fikcí.

Emocionálně jedním z nejpůsobivějších Soderbergových snímků je KING OF THE HILL (1993), v němž se malý dvanáctiletý chlapec snaží zachránit svou rodinu před rozpadnutím. V roce 1997 vyslal do světa dva filmy, SCHIZOPOLIS a GRAY'S ANATOMY. Oba nesly známky experimentálně vytvářených snímků, za než si vysloužil další uznalou pochvalu. Na komediálně - romanticky - kriminální strunu zabrnkal snímkem ZAKÁZANÉ OVOCE (1998), v němž si George Clooney zahrál džentlemanského bankovního lupiče, do něhož se zamiluje vyšetřující policistka, a naopak... samozřejmě. Po ANGLIČANOVI (1999) v němž si zahrál Terence Stamp nebo Luis Guzmán natočil během jednoho roku své nejambicióznější a nejoceňovanější snímky.

ERIN BROKOWICH (2000) o mladé matce několika dětí, ze které se během krátké doby stane ekologická aktivistka a právnička zároveň, aby se postavila mocné korporaci, která znečišťuje vody okolní volné přírody, byl založen na skutečném životním příběhu. Role se zhostila Julia Roberts, která si za ni odnesla Oscara. A pak přišel TRAFFIC - NADVLÁDA GANGŮ (2000). „Traffic“ ve slangové angličtině znamenající „volný obchod s drogami“ se stal základem mozaiky tří různých příběhů, ve kterých figurovali bojovníci proti nim, členové kartelů i samotní bossové, kteří z nich mají největší profit. Soderberghovi se podařilo dokázat, jak schopným je režisérem, když se mu podařilo vyfouknout Oscara za režii i Ridleymu Scottovi, který tehdy soutěžil s mnohem ambicióznějším Gladiátorem.


14.1.1963
Atlanta, Georgia, USA
Steven Soderbergh csfd

Bez kalhot: Poslední tanecKIMIŽádné prudké pohybyNechte je všechny mluvitHigh Flying BirdPrací automatNepříčetnáLoganovi parťáciLiberace!Vedlejší účinkyBez kalhotNákazaThe Last Time I Saw Michael GreggZkratDívka na přáníInformátor!Che GuevaraChe Guevara: Partyzánská válkaDannyho parťáci 3Berlínské spiknutíBublinaDannyho parťáci 2ErosHollywood, HollywoodSolarisDannyho parťáciErin BrockovichTraffic - Nadvláda gangůAngličanZakázané ovoceGray's AnatomySchizopolisSkryté zloKing of the HillKafkaSex, lži a videoCommand ZUzavřený kruhMozaikaKnick: Doktoři bez hranicUnscriptedK StreetPadlí anděléAnd Everything Is Going Fine


Aktualizace osobnostního profilu Steven Soderbergh: 5.11. 2023 04:18