Rudolf Cortés (1921 - 1986)


Rudolf Cortés (nesprávně psán jako Rudolf Cortéz) se narodil jako Rudolf Kraisinger 15. března 1921 v Plzni jako druhý syn (prvním byl Oskar) do rodiny bednáře Rudolfa a Španělky Mercedes. Vyučil se kožešníkem a několik let se tomuto povolání věnoval. Svůj umělecký pseudonym si zvolil podle jména své matky za svobodna. Své pěvecké vlohy zdokonaloval soukromě u D. Levitzkého a Draga Vitiče. Ještě při zaměstnání si přivydělával jako člen orchestru J. Podlahy Metropolitan, Jaroslava Maliny a ve spolcích Smetana, Komorní zpěvohra a Zlatá hvězda. A jako profesionál poprvé vystoupil v Orchestru Emila Ludvíka (1940 – 1941) a v německém divadle Moravské Ostravy (1941 – 1944).

V českém filmu se Cortés objevil na začátku 50. let a až do 70. let se postupně objevoval v menších a epizodních rolích (nebo jen zpíval). Poprvé si zahrál dřevorubce zpívajícího píseň „Pro pár stromů statný les“ v Zemanově pohádce PYŠNÁ PRINCEZNA (1952). V této dekádě se ještě zjevil jako Dalibor ve vyobrazení Smetanovy opery „Dalibor“ v životopisném snímku Z MÉHO ŽIVOTA (1955) Václava Kršky, prošedivělý elegán v Hubertusu v komedii Ivo Nováka HLAVNÍ VÝHRA (1958) a též zpěvák tří písniček Rudy Bárta v koprodukční Lipského HVĚZDĚ JEDE NA JIH (1958). U snímku HLEDÁ SE TÁTA! (1961) Františka Daniela filmoví diváci slyšeli pouze jeho hlas při zpěvu písně „Vím, že bývá malý člověk sám“.

V 60. a 70. létech se představil v úspěšných a nadprůměrných titulech. Byl adjutantem generála (hrál ho Jindřich Narenta) a důstojníkem SS v TRANSPORTU Z RÁJE (1962) Zbyňka Brynycha, střelcem v dnes již legendární parodii LIMONÁDOVÝ JOE ANEB KOŇSKÁ OPERA (1964) Oldřicha Lipského (na divadle Cortés v tomto díle hrál titulní roli), důstojníkem a členem štábu v muzikální komedii Vladimíra Svitáčka a Jána Roháče KDYBY TISÍC KLARINETŮ (1964), kde si i zazpíval „Kam utíkáš, starý šneku“, porotcem v Čechově hudební komedii BYLO ČTVRT A BUDE PŮL (1968) a nakonec už sám sebou – zpěvákem songu „Nejmíň stárne klaun“ v dalším hudebním filmu ROMANCE ZA KORUNU (1975) Zbyňka Brynycha. Jedenáct let nato zpěvák zemřel. Roku 1978 byl Rudolf Cortés oceněn titulem Zasloužilého umělce.

Jako oblíbený zpěvák populární soudobé hudby, trampských písní a taky vážných a klasických děl byl zpěvákem Orchestru Karla Vlacha (1947 – 1956) a později vlastní doprovodné skupiny. S těmito tělesy Cortés pořádal koncerty, zájezdové programy po celém Československu i po zahraničí (př. NDR, SSSR, Rakousko, Polsko), vystupovali v televizních zábavných a hudebních pořadech, v rozhlase („Divotvorný hrnec“ apod.) a nahrávali gramofonové desky („Už bude šest“, „Kouzelná píšťala“ či „Táborák už zhas“), jež dodnes vycházejí na různých audio nosičích. Známé jsou například písně „Ďáblovo stádo“, „Kdybych já uměl psát básně“, „Čert ví proč“, „Granada“, „Ezop a brabenec“, „Hm, hm“, „Mercedes“ nebo „S tebou“.


15.3.1921
Plzeň, Československo
12.12.1986
Krásná Lípa, Československo
Rudolf Cortés csfd

Romance za korunuBylo čtvrt a bude půlKdyby tisíc klarinetůLimonádový Joe aneb Koňská operaTransport z rájeHlavní výhraHvězda jede na jihZ mého životaPyšná princeznaPopStoryZdeněk PetrPříběhy slavnýchZhasněte lampiónyÚsměvyKulaté písničkyTo je ta Praha... aneb Hybš hraje HašleraCo neodnesl časPísničky na včeraMůj táta byl ...Zpívá celá rodinaDechovka pro každé počasíPiesne, ktoré nestarnúLjuba 1973B - PanoramaProgram orchestru Karla VlachaSetkání po letechZ levého rukávu4. album Supraphonu3. album Supraphonu2. album SupraphonuBabiččina krabičkaRevue pro banjo1. album SupraphonuHledáme písničku pro všední denKarel Vlach: Čert ví proč, Ty jsi můj anděl strážnýPísničky kolem násHádej, hádej, hadači


Aktualizace osobnostního profilu Rudolf Cortés: 22.3. 2024 22:39