Jiří Srnka (1907 - 1982)


Hudební skladatel Jiří Srnka se narodil 19. srpna 1907 v Písku. Vystudoval píseckou reálku, pražskou konzervatoř (1924 – 1928) a kompozici na mistrovské škole Vítězslava Nováka (1929 – 1932). Mimoto u profesora Háby absolvoval hru na housle a čtvrttónovou hudbu. Jako dirigent a houslista působil v orchestru Osvobozeného divadla (1929 – 1935), Národního divadla, Vinohradského divadla a rozhlasu. Krátce byl rovněž externím pedagogem na známé pražské vysoké škole FAMU (1950 – 1953).

S filmem se setkal již roku 1931, kdy si zahrál úlohu dirigenta ve snímku svých zaměstnavatelů Wericha a Voskovce PUDR A BENZIN režiséra Jindřicha Honzla (jako herec se ještě uplatnil v roce 1976 ve filmu A ŘEKA MU ZPÍVALA...). Jako skladatele filmové hudby ho poprvé využil Jiří Weiss pro krátký dokument DEJTE NÁM KŘÍDLA (1936). Ke krátkometrážním snímkům komponoval i nadále (např. POJĎ S NÁMI!, PÍSEŇ O PODKARPATSKÉ RUSI, CESTA ZE STÍNU, TOVÁRNA NA ILUSE, BOUREC MORUŠOVÝ, ZLÍN, ŽNĚ 1951, KUTNÁ HORA, PRAHA MATKA MĚST nebo PRAMENY ČESKÉHO REALISMU).

Pro dlouhometrážní tvorbu začal skládat již v roce 1938, u komedie VČERA NEDĚLE BYLA. Svou zcela českou a krásně poetickou hudbou obohatil do roku 1945 protektorátní kinematografii (TEĎ ZAS MI, DVOJÍ ŽIVOT, POHÁDKA MÁJE, MASKOVANÁ MILENKA, TURBINA, MODRÝ ZÁVOJ, RUKAVIČKA, PŘÍJDU HNED, OKOUZLENÁ, ŠŤASTNOU CESTU, SKALNÍ PLEMENO, KLUCI NA ŘECE apod.).

Největšího rozmachu a uznání však dosáhl po válce. Hudbu skládal pro naše nejvýznamnější režiséry, příkladně pro Otakara Vávru (POHÁDKA MÁJE, MASKOVANÁ MILENKA, OKOUZLENÁ, PŘÍJDU HNED, TURBINA, ŠŤASTNOU CESTU, ROZINA SEBRANEC, NEZBEDNÝ BAKALÁŘ, PŘEDTUCHA, KRAKATIT, NĚMÁ BARIKÁDA, zejména JAN HUS, JAN ŽIŽKA a PROTI VŠEM, POLICEJNÍ HODINA, HOROUCÍ SRDCE, OBČAN BRYCH, ROMANCE PRO KŘÍDLOVKU, TŘINÁCTÁ KOMNATA i KLADIVO NA ČARODĚJNICE), Václava Kršku (OHNIVÉ LÉTO, KLUCI NA ŘECE, ŘEKA ČARUJE, MĚSÍC NAD ŘEKOU, STŘÍBRNÝ VÍTR, OSENÍ), Jiřího Weisse (ULOUPENÁ HRANICE, MŮJ PŘÍTEL FABIÁN, VLČÍ JÁMA, HRA O ŽIVOT, ZLATÉ KAPRADÍ a ROMEO, JULIE A TMA), Martina Friče (DNES NAPOSLED, THEODOR PIŠTĚK, DAŘBUJÁN A PANDRHOLA), Františka Čápa (DĚVČICA Z BESKYD, ZNAMENÍ KOTVY, BÍLÁ TMA atd.), Josefa Macha (AKCE B, HRÁTKY S ČERTEM) či Karla Kachyňu (POUTA).


19.8.1907
Písek, Čechy, Rakousko-Uhersko
31.1.1982
Praha, Československo
Jiří Srnka csfd

PředjaříVe znamení Tyrkysové horyZnačka „Svobodný otec“Lístek do památníkuTribun liduKaviár nebo čočkaTajné poslání S.M.Ion Luca CaragialeKladivo na čarodějniceTchýněO princi MalíčkoviTřináctá komnataLucernaPrincezna PampeliškaRaději potměTěžká srdeční komplikaceZlatý kočárRomance pro křídlovkuPuščik jede do PrahyZlatá renetaHlídač dynamituZlaté kapradíHoroucí srdceDlouhý podzimní denNoční hostPoutaZbabělecBílá sponaOseníPolicejní hodinaDařbuján a PandrholaPrvní partaRomeo, Julie a tmaSny na neděliDnes naposledObčan BrychIntermezzoPadělekRočník 21Vlčí jámaHra o životHrátky s čertemProti všemVina Vladimíra OlmeraJan ŽižkaPunťa a čtyřlístekJan HusStříbrný vítrJestřáb kontra HrdličkaMěsíc nad řekouMůj přítel FabiánPřicházejí z tmyNástupUsměvavá zemAkce BCesta ke štěstíPoslední výstřelVstanou noví bojovníciDva ohněNěmá barikáda


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Srnka: 8.10. 2023 02:54