Richard Oswald (1880 - 1963)


Rakouský filmový režisér a scénárista židovského původu Richard Oswald, vlastním jménem Richard Ornstein se narodil 5. listopadu 1880 do rodiny vídeňského zámožného podnikatele. Ve Vídni studoval na dramatické škole a působil na scénách různých divadel. Na konci první dekády 20. století po několika antisemitistických útocích opustil s rodinou Vídeň a novým domovem se stal Düsseldorf, kde působil jako divadelní herec. Přes divadlo se dostal v roce 1911 k filmu, kde se nejdříve uvedl jako herec ve dvou snímcích Reinharda Brucka, HALBWELT a ZOUZA, následně napsal scénář k snímku Rudolfa Meinerta PES BASKERVILLSKÝ z roku 1914 a krátce po vypuknutí první světové války se představil jako režisér, když dokončil svůj první film IWAN KOSCHULA. Následoval pacifistický snímek ŽELEZNÝ KŘÍŽ (Das Eiserne Kreuz), kde poprvé narazil na nelibost nadřízených institucí, když německé úřady nepovolily tento film veřejně promítat. V dalších letech točil převážně filmy podle známých literárních předloh, jako například: OBRAZ DORIANA GRAYE (Das Bildnis des Dorian Gray) podle Wilda, ŽIVÁ MRTVOLA (Der lebende Leichman) podle Tolstého, nebo PEER GYNT podle Ibsena. V roce 1919 natočil vůbec první film s tématem homosexuality s názvem JINAK NEŽ JINÍ (Anders als die Andern) na popud průkopníka sexuologie Magnuse Hirschfelda. V hlavní roli se představil herec Conrad Veidt, představitel převážně rolí bláznů a zvrácenců, takže tato volba předurčila spojení homosexuality s morbiditou. I když mělo jít o obhajobu, ve skutečnosti došlo k utvrzení negativního obrazu homosexuála.

Koncem třicátých let odešel před fašistickou hrozbou nejdříve do Francie, kde stačil natočit dobrodružný film BÍLÉ BOŽSTVO (Tempete sur l'Asie) a následně odjel do Ameriky, kde se uvedl novou verzí Hejtmana z kopiníku pod názvem PROPUSTKA DO NEBE (I Was a Criminal). Svou bohatou filmografii uzavřel komedií ROZTOMILÝ PODVODNÍK (The Lovable Cheat). V padesátých letech se již výhradně věnoval práci pro americkou televizi, pro kterou inscenoval řadu významných evropských divadelních a literárních děl. Jeho celoživotní partnerkou a manželkou byla Katharina Wilhelmine Maria Parr se kterou se oženil v roce 1912. Měli spolu dvě děti, dceru Ruth a syna Gerda. Dceru Ruth Oswald obsadil jako malou holčičku do svého snímku HOFFMANNS ERZÄHLUNGEN, kde se sám objevil v menší a zároveň poslední herecké roli. Ruth se ale v dospělosti herectví nevěnovala. Naopak syn Gerd se po vzoru otce stal nejdříve hercem a poté režisérem, když točil filmy ve Spojených státech i Evropě. Richard Oswald zemřel 11. září 1963 v Düsseldorfu ve věku nedožitých 83 let.


5.11.1880
Vídeň, Rakousko-Uhersko
11.9.1963
Düsseldorf, Nordrhein-Westfalen, Západní Německo
Richard Oswald csfd

The Last Half Hour: The Mayerling StoryThe Lovable CheatIsle of Missing MenMy Song Goes Round the WorldGanovenehre: Ein Film aus der Berliner UnterweltGräfin MarizaUnheimliche Geschichten1914, die letzten Tage vor dem WeltbrandHejtman z KopníkuSchuberts FrühlingstraumViktoria und ihr HusarAlrauneDreyfusRoztomilé příbuzenstvoWien, du Stadt der LiederDie RothausgasseDr. Bessels VerwandlungEine tolle NachtFemeFunkzauberGehetzte FrauenLützows wilde verwegene JagdAls ich wiederkamIm weißen RößlWir sind vom K. u. K. Infanterie-RegimentDie Frau von vierzig JahrenHalbseideLumpen und SeideVorderhaus und HinterhausLuluPaganiniDie Dame und ihr FriseurDas Haus in der DragonerstrasseDie Liebschaften des Hektor DalmoreDie goldene PestLady HamiltonováDie Geheimnisse von London - Die Tragödie eines KindesNachtgestaltenRejDie Letzten MenschenDie Reise um die Erde in 80 TagenJinak než jiníPeer GyntPříšerné povídkyDas KainzeichenDer Weg ins FreieDer lebende LeichnamDas Bildnis des Dorian GrayDer Schloßherr von HohensteinDes Goldes FluchEs werde Licht! - 1. TeilKönigliche BettlerDas unheimliche Haus - 1. TeilDas unheimliche Haus - 2. TeilDas unheimliche Haus - 3. TeilZirkusblutDas DreimäderlhausDer Tod des Baumeisters Olsen


Aktualizace osobnostního profilu Richard Oswald: 19.2. 2024 00:20