Jaroslav Rozsíval (1924 - 1996)


Jaroslav Rozsíval se narodil v Olomouci, ale dětství a mládí strávil v Brně, kde začal hrát ochotnické divadlo a také tady absolvoval Státní konzervatoř (1948). V téže době již hrál v brněnském Svobodném divadle (1945-1948). S otcem se pak ale v roce 1948 přestěhoval na Slovensko a žil v Dolném Kubíně, načež divadelní angažmá přijal v činohře Nové scény v Bratislavě (1950). Více než herecky se ale záhy začal uplatňovat více jako operetní a muzikálový zpěvák a od roku 1953 byl sólistou zpěvohry. Se svým mužným zjevem a barytonovou polohou hlasu našel bohaté uplatnění ve výrazných postavách světových operet a muzikálů, hlavní role ztvárnil například jako Don Juan nebo Zorba, dále hrál a zpíval v My Fair Lady, Polské krvi, Žebrácké opeře, Netopýrovi nebo Cikánském baronovi.

Od počátku šedesátých let začal Rozsíval více spolupracovat i se slovenskými filmaři, kromě již zmíněných mužů zákona nebo z řad armády se začal uplatňovat také v postavách otců hlavních hrdinů (JÁNOŠÍK, 1962; ROMANCE PRO KŘÍDLOVKU, 1966; JAKOU BARVU MÁ LÁSKA, 1973). Od poloviny 60. let začal působit také v televizi, hrál v inscenacích, adaptacích literárních děl a také seriálech, opět v českých i slovenských (TŘICET PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, 1975; ČERVENÉ VÍNO, 1976; NÁVŠTĚVNÍCI, 1983; ALŽBETIN DVOR, 1986). Před filmovou kamerou stál Rozsíval naposledy ve slovenské kriminálce ÚSMEV DIABLA (1987), poté se ještě několika menšími rolemi připomněl v televizi.

Kromě hereckých aktivit se Rozsíval věnoval i vlastní tvorbě, napsal například libreto ke slovenské operetě Pánska volenka, publikoval také články k divadelní práci. Jaroslav Rozsíval zemřel v Bratislavě 13. ledna 1996 ve věku 71 let.


14.10.1924
Olomouc, Československo
13.1.1996
Bratislava, Bratislava, Bratislavský, Slovensko
Jaroslav Rozsíval csfd

Dvadsaťštyri hodín zo života istej ženyMacoškaSila láskyČarovné kresadloŠípková RůženkaMuž, ktorý skorumpoval HadleyburgSegmentV meste plnom dáždnikovMercadetMesto AnatolTen tretíVaša vec, pán komisárHarmónia podľa VivaldihoMatej Bel z OčovejÚsmev diablaEygletiérovciHra s ohňomNa VyhnankeNeobyčajné všedné dniSen o kováčoviViktóriaHeloisa a AbelardProfesor na bielom koniVzbúrené mestoAnička JurkovičováPrincezná a mesiacŠancaHrnčiarsky bálKrkavciSůl nad zlatoVýzvaČudák ZerbinoCrainquebilleDesiaty chlapMacbethMizantropOstrovStenaSyn človekaVečer v OrfeuDruhovéDěti zítřkůNajatý klaunPosledný súd Michelangela BuonarrotihoBlízke diaľavyChoď a nelúč saDrsná PlaninaHotový konflikt krviHra bezohľadnýchJurčíkovciParagraf 224Postavení mimo hruRosničkaRuy BlasSmrť šitá na mieruHrozbaNa polcestePrestrelené skloSesternica BetaZbojnícky tanec


Aktualizace osobnostního profilu Jaroslav Rozsíval: 19.11. 2023 19:09