James Whale (1889 - 1957)


James Whale - narodil se do chudé Anglické rodiny, ale nehodil se do ní. Jak svým vrozeným gentlemanským chováním, tak i svojí ohromnou citlivostí. Od dětství maluje, po první světové válce se vrhá na divadlo, kde pracuje na své hře CESTA ZPÁTKY, ale brzy se dostává do Hollywoodu. Pro legendárního Howarda Hughse točí dialogové scény ve snímku HELL'S ANGLES. Tehdy notně nafoukaný Hughes si na výpomoc najímal i řadu dalších tvůrců, aby víceméně pracovali za něj na jeho účet a Whale začíná jako jeden z nich.

Po FRANKENSTEINOVI je z Whalea hvězda. Whale je pracovitý, točí několik (dobrých) filmů ročně, ale až dva roky po FRANKENSTEINOVI vytváří další hit - jak divácký, tak i z hlediska filmařského. Průkopnický snímek NEVIDITELNÝ MUŽ byl trikovým vrcholem tehdejší doby. Publikum, lačné po horrorech, uspokojuje Whale další peckou - FRANKENSTAINOVA NEVĚSTA. Zase legenda, možná větší než její předchůdce, protože do hororového žánru přinesla humornou nadsázku.

Whale točí muzikálové drama - SHOW BOAT (LOĎ MUZIKANTŮ). Výborný film a ohromný divácký hit - opět. Po takovéhle řádě úspěšných snímků dostává Whale šanci natočil filmovou verzi svojí hry CESTA ZPĚT, která měla být zároveň i pokračováním NA ZÁPADNÍ FRONTĚ KLID. Do natáčení ale zasahuje studio, poskytuje snímku malou reklamu a po neshodě s Whalem se rozhodne snímek zničit a záměrně z něj udělat propadák. Což se i stane, ačkoliv je CESTA ZPĚT mistrovským dílem. Studia Whalea začínají ignorovat, padl v jejich očích na nejnižší možnou úroveň a režíruje už jen podřadnější snímky - přesto mistrně a v roce 1949 točí svůj poslední film a odchází na odpočinek.

Je těžce nemocný, provázejí ho mozkové příhody. Pokojně dožívá ve svém domě, věnuje se malování, je v blízkém vztahu s Davidem Lewisem (Whale byl gay a nikdy se tím netajil), a vě věku 64 let se ve svém nejlepším obleku, po napsání rozlučného dopisu rozhodne spáchat sebevraždu - utopí se v bazénu u své hollywoodské vily...


22.7.1889
Dudley, England, Velká Británie
29.5.1957
Hollywood, Los Angeles, California, USA
James Whale csfd

They Dare Not LoveZelené pekloThe Man in the Iron MaskBrána sedmi moříOstrov ztroskotanýchŽena v zrcadleThe Great GarrickThe Road BackLoď komediantůFrankensteinova nevěstaRemember Last Night?One More RiverNeviditelný mužPři světle svícíThe Kiss Before the MirrorThe Impatient MaidenThe Old Dark HouseFrankensteinLondýnský mostKonec cestyPekelní anděléHello Out There


Aktualizace osobnostního profilu James Whale: 21.3. 2024 13:11