Mady Rahl (1915 - 2009)


Mady Rahl, rozená Edith Gertrud Meta Raschke, byla německá šansoniérka a herečka. Její otec měl, jako kovotepec a rytec umělecké vzdělání. Po absolvování vyšší dívčí školy brala zdokonalovací kurzy těsnopisu a psaní na stroji. Pracovala jako sekretářka a účetní a během této doby začala studovat tanec a divadlo.

Po válce se tato Berlíňanka s „nezapomenutelným" hlasem přestěhovala do Mnichova, kde hrála v divadle Kleine Komödie am Max II. Ředitelem tohoto divadla byl Gerhard Metzner, který jako jeden z prvních obdržel od americké okupační správy divadelní licenci. Ačkoliv byl svými společníky od svého záměru odrazován, odmítl kabaret a čtyřikrát ročně uváděl premiéru některé americké divadelní hry, s kterými slavil velký úspěch. Jednak v Německu byl po válce hlad po všem americkém, za druhé americká divadelní tvorba je oproti filmové výrazně kvalitnější a za třetí společenská smetánka dávala vždy přednost prezentaci v divadle.

Pro Mady Rahl znamenalo toto působiště druhý sňatek a hlavní ženskou roli ve filmu SAG' DIE WAHRHEIT z roku 1946. Jejím mužským partnerem byl Gustav Fröhlich a tento film se považuje za první poválečný film, natočený v „západním" sektoru. V roce 1951 si zahrála Biancu Monnierovou v detektivce DIE DAME IN SCHWARZ, která byla úspěšná uváděna i ve světě. V roce 1956 hrála v hudebním DER FREMDENFUEHRER VON LISSABON, kde hlavní mužskou roli vytvořil švýcarský zpěvák Vico Torriani. S rozvojem televize si prošla seriály, jako např. TATORT, DEM TAETER AUF DER SPUR, DER KOMMISSAR, POLIZEIRUF 110, DIE GLUECKLICHE FAMILIE a DIE WICHTERS VON NEBENAN.

Kromě hraní se Mady Rahl věnovala malování a dabingu. Měla několik výstav. Z amerických hereček nadabovala Lucille Ballovou a pro film ALENKA V ŘÍŠI DIVŮ namluvila vévodkyni. Mady Rahl hrála v 63 filmech. Byla třikrát provdána a třikrát rozvedená. Jedním z manželů byl filmový producent Wilhelm Sperber. Ke sklonku života se potýkala s vážnými zdravotními problémy. Téměř slepá, postižená stařeckou demencí zemřela 29. srpna 2009 v nemocnici v Mnichově - Bogenhausenu. Její ostatky byly uložené 6. září na mnichovském hřbitově Nordfriedhof.


3.1.1915
Berlín-Neukölln, Německá říše
29.8.2009
Mnichov, München (Stadt), Bayern, Německo
Mady Rahl csfd

Kein pflegeleichter FallDas Gesicht auf der WandDas blaue BidetEin Fall für Sie! - Sonnenschein bis MitternachtDem Täter auf der Spur - Blinder HaßTäter auf der Spur - Stellwerk 3, DemTäter auf der Spur - Kein Hafer für Nicolo, DemFaust auf eigene FaustTäter auf der Spur - Familienärger, DemTřetí rukaviceDie große KürTim Frazer jagt den geheimnisvollen Mister XTom und seine SöhneUnartige LiederHochzeit am Neusiedler SeeNacht fiel über GotenhafenEin Tag, der nie zu Ende gehtNocturno im Grand HotelDer Page vom Palast-HotelMit Eva fing die Sünde anDer JungfrauenkriegDie respektvolle DirneOber zahlenŽraloci a malé rybyDer Fremdenführer von LissabonDer Mörder kommt um elfK. und k. FeldmarschallRoter MohnStimme der SehnsuchtDrei vom VarietéSanatorium total verrücktDer Komödienstadel - Der weißblaue LöweDer Mann in der WanneDie Wirtin von Maria WörthDie Dame in SchwarzGrenzstation 58Rausch einer NachtSchuß um MitternachtSkandal in der BotschaftDer blaue StrohhutDie Nacht der ZwölfDreimal KomödieSag' die WahrheitDie tolle SusanneŠiva a šibeniční kvítekDas KonzertSedm záhadných dopisůTonelliDie heimlichen BräuteGeliebte WeltMeine Frau TeresaMěj mě rádKrach im VorderhausWir erinnern uns gernDer dunkle PunktMein Mann darf es nicht wissenPovedení šibalovéWeißer FliederDie Stimme aus dem ÄtherFräulein


Aktualizace osobnostního profilu Mady Rahl: 26.3. 2024 07:25